Προς δημοπράτηση ψηφιακά έργα ύψους 110 εκατ. ευρώ

Προς δημοπράτηση ψηφιακά έργα ύψους 110 εκατ. ευρώ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 20 έργα, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, πρόκειται να δημοπρατήσει μέχρι τον προσεχή Απρίλιο η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η οποία αποτελεί τον βραχίονα υλοποίησης των έργων και της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διαχειρίζεται 146 συμβάσεις δημοσίων έργων και δράσεις κρατικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, «ο αριθμός αυτός το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εάν ληφθούν υπόψη τα έργα της “Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού” τα οποία πρόκειται να ανατεθούν στην ΚτΠ. Οπως και τα έργα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα οποία θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέρος των οποίων θα υλοποιήσει η ΚτΠ».

Η λίστα των έργων περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων, τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων υπηρεσιών και λοιπών φορέων μέσω διαδικτυακής πύλης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την ψηφιοποίηση του αρχείου της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οπως προσθέτει ο κ. Ασθενίδης, σε φάση ωρίμανσης βρίσκονται η αναβάθμιση της πλατφόρμας για τη διαχείριση χρεών πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, η υλοποίηση του συστήματος μετεωρολογικής υποστήριξης της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για την έγκαιρη και ακριβή πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων και το Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Εργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ).

Επίσης, η εταιρεία ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για τη δημιουργία του λογισμικού που επιτρέπει την παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων για την COVID-19. «Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τα εμβόλια από τον χρόνο εξαγωγής τους από το εργοστάσιο της προμηθεύτριας εταιρείας μέχρι την παράδοσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια, εξετάζοντας παράλληλα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την καταλληλότερη μέθοδο και για τις διαδικασίες τηλεφωνικής ενημέρωσης των πολιτών», εξηγεί ο κ. Ασθενίδης.

Οσον αφορά το «Σύζευξις ΙΙ», που είναι προϋπολογισμού 620 εκατ. ευρώ και θα ενώσει τηλεπικοινωνιακά 34.000 φορείς του Δημοσίου, εξασφάλισε τον περασμένο Νοέμβριο τις απαιτούμενες εγκρίσεις για τις 35 προσκλήσεις που είχε προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Η τελευταία, πριν από ένα μήνα, ξεκίνησε να υλοποιεί έξι υποέργα υποδομών του «Σύζευξις ΙΙ» με τους αναδόχους. «Επειτα από σχεδόν οκτώ χρόνια λειτουργίας και 41 συνεδριάσεις, η Διακομματική Επιτροπή, η οποία συστάθηκε το 2012, ολοκλήρωσε το ομολογουμένως ιδιαιτέρως απαιτητικό έργο της, εν μέσω δύσκολων και πρωτόγνωρων για τη χώρα συνθηκών», σημειώνει ο κ. Ασθενίδης. Το έργο, που σχεδιάστηκε την περίοδο 2010-2013, βρέθηκε αντιμέτωπο με σημαντική καθυστέρηση που αποδίδεται στις ένδικες ενστάσεις που κατατέθηκαν, στις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 2019, οπότε το έργο συμβασιοποιήθηκε, αλλά και στη μέχρι πρότινος ασυνέχεια της δημόσιας διοίκησης. «Με κάθε αλλαγή αρμόδιου υπουργού, το έργο, λόγω του μεγέθους του, έπρεπε να “ξανασυστηθεί” και να “πείσει” εκ νέου για την αναγκαιότητά του, κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο», σημειώνει ο επικεφαλής της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη και στο έργο για την αναβάθμιση του προγράμματος «Διαύγεια» (δημοσίευση των αποφάσεων δημόσιας διοίκησης), του οποίου ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Για το έργο υποβλήθηκαν προσφορές από δύο ενδιαφερόμενα σχήματα, οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν επειδή οι φάκελοι των δικαιολογητικών είχαν σημαντικές ελλείψεις, όπως αναφέρει ο κ. Ασθενίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή