Πωλήσεις 82 εκατ. για την Creta Farm το 2020

Πωλήσεις 82 εκατ. για την Creta Farm το 2020

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με ό,τι είχε προϋπολογισθεί στο επιχειρηματικό πλάνο το οποίο συνόδευε τη συμφωνία εξυγίανσης ήταν οι πωλήσεις της Creta Farms το 2020, σύμφωνα, τουλάχιστον, με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, καθώς ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της ήταν αυτός για την οικονομική χρήση 2018. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ο ένας εκ των προηγούμενων ιδιοκτητών της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, ανακοίνωση στην οποία στρέφεται εναντίον της Impala Invest, σημερινής ιδιοκτήτριας της Creta Farms. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Δομαζάκης κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε από το δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms, αίτηση η οποία έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στις 5 Μαρτίου 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, οι συνολικές πωλήσεις της το 2020 διαμορφώθηκαν σε 82 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα στο τέλος του 2020 ανέρχονταν σε 13 εκατ. ευρώ. Για το 2019 δεν έχει δημοσιευθεί ισολογισμός της εταιρείας, όμως από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του εμπειρογνώμονα (εν προκειμένω η ΕΥ), η οποία κατατέθηκε μαζί με τη συμφωνία εξυγίανσης τον περασμένο Φεβρουάριο στο δικαστήριο, προκύπτει ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 οι πωλήσεις της Creta Farms ήταν περίπου 72,14 εκατ. ευρώ. Το 2018 ο κύκλος εργασιών της Creta Farms είχε διαμορφωθεί στα 117,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο που κατατέθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, οι πωλήσεις κατά το πρώτο έτος προϋπολογίζονταν σε 46,6 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα ζημιογόνο. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, εδώ ότι βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης το πρώτο έτος, αρχής γενομένης της ολοκλήρωσης της συναλλαγής (σ.σ. η συμφωνία εξυγίανσης επικυρώθηκε στα τέλη Αυγούστου 2020) προβλέπεται περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του 40% των δανειακών υποχρεώσεων που μεταβιβάστηκαν από την παλιά στη νέα εταιρεία και καταβάλλονται μόνον οι τόκοι. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο 60% των υποχρεώσεων που μεταβιβάστηκαν έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί το τελευταίο τρίμηνο της 11ετίας. Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ότι το ενδέκατο οικονομικό έτος από την ολοκλήρωση της συναλλαγής οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 130,63 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Creta Farms, εκτός από τα οικονομικά μεγέθη για το 2020, απαντά και στους νέους ισχυρισμούς του Κ. Δομαζάκη, βάζοντας όμως «στο κάδρο» και τον έτερο αδελφό, Μάνο Δομαζάκη, κάνοντας λόγο για «καταστροφική συνδιοίκηση των Αφών Δομαζάκη». Σημειώνεται εδώ ότι σε πρώτη φάση ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος, νέος ιδιοκτήτης της Creta Farms, ήταν σε επαφές με τον Μάνο Δομαζάκη. «Η Creta Farms έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Η μαύρη εποχή της κακοδιαχείρισης και της απαξίωσης από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει τελειώσει», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο Δ. Βιντζηλαίος, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, μερικά από τα πεπραγμένα των προηγούμενων ιδιοκτητών, όπως για παράδειγμα η διόγκωση των χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή