Ενισχύεται ο ρόλος του ESM για την τραπεζική ένωση

Ενισχύεται ο ρόλος του ESM για την τραπεζική ένωση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπεγράφη και επισήμως, χθες, από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης η αναθεωρημένη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων την πρώιμη ενεργοποίηση του κοινού ταμείου ασφαλείας (common backstop) του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (Single Resolution Fund) – ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η νέα συνθήκη επιπλέον ενισχύει τον ρόλο του ESM στον σχεδιασμό, στη διαπραγμάτευση και στην παρακολούθηση προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας προς κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, ο ESM θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία από 1.1.2022 το common backstop, το οποίο θα βοηθάει να καλυφθούν οι ανάγκες εξυγίανσης ευρωπαϊκών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθεί η οκταετής περίοδος ενεργοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορεί να παρέχει δάνεια στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης σε περιπτώσεις μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, έως και 68 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα αποπληρώνονται από τις συνεισφορές των τραπεζών. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το common backstop να ενεργοποιηθεί το 2024. Σχετικά με μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, ο ESM, σε συνεργασία με την Επιτροπή, θα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθησή τους.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, έπειτα από καθυστερήσεις ενός χρόνου, επετεύχθη στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου. Η αναθεώρηση της συνθήκης είχε λάβει το πράσινο φως των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ το Eurogroup είχε καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία για το περιεχόμενο των αλλαγών τον Ιούνιο του 2019. Στη συνέχεια διενέξεις στην Ιταλία, σχετικά με τις νέες αρμοδιότητες του Μηχανισμού στην παρακολούθηση των οικονομιών της Ευρωζώνης και με τη διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων χρέους που περιλαμβάνεται στη νέα συνθήκη, οδήγησαν σε παρατεταμένη στασιμότητα.

Τις επίσημες υπογραφές έβαλαν χθες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών του Μηχανισμού. Ακολουθεί η διαδικασία κύρωσης στα 19 εθνικά Κοινοβούλια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

«Η μεταρρύθμιση της συνθήκης του ESM είναι ένα κρίσιμο βήμα στο μονοπάτι ενίσχυσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα στις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup –και του Συμβουλίου Διοικητών του Μηχανισμού– Πασκάλ Ντόνοχιου. «Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωζώνης να αναχαιτίσει κρίσεις πριν κλιμακωθούν». Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για «σημαντικό ορόσημο», που θα καθιστά «πιο ανθεκτική» την ΟΝΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή