Ανάκαμψη των ΗΠΑ μέσω μείωσης των ανισοτήτων

Ανάκαμψη των ΗΠΑ μέσω μείωσης των ανισοτήτων

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική οικονομία παραμένει τραυματισμένη από την πανδημία και 10 εκατ. Αμερικανοί έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους εξαιτίας της, το οικονομικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν  υπόσχεται να γεφυρώσει το χάσμα της ανισότητας και να δημιουργήσει  θέσεις εργασίας για όλους.

Παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής Μπάιντεν, η σύμβουλός του για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Σούζαν Ράις, τόνισε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανισότητας είναι ζωτικής σημασίας για να αναπτυχθεί  η αμερικανική οικονομία. «Δεν πρόκειται για πολιτικές που στοχεύουν απλώς στο να νιώθουμε ωραία», τόνισε η κ. Ράις κατά την ενημέρωση των συντακτών στον Λευκό Οίκο και ανέφερε πως «τα στοιχεία είναι σαφή, όταν επενδύουμε στην ισότητα, κάνουμε καλό στην οικονομία».

Επικαλούμενη στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Citigroup τον Σεπτέμβριο, η κ. Ράις υπογράμμισε πως η αμερικανική οικονομία έχει χάσει 16 τρισ. δολάρια μέσα στα τελευταία 20 χρόνια εξαιτίας των διακρίσεων, φυλετικών ή άλλων. Προσέθεσε πως αν γεφυρωθούν το εισοδηματικό χάσμα και η ανισότητα ευκαιριών, θα «προστεθούν στην αμερικανική οικονομία 5 τρισ. δολάρια σε χρονοδιάγραμμα 5 ετών και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας για όλους τους Αμερικανούς».
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, μέσα στο 2020 η φτώχεια στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 16,7%, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame και του Πανεπιστημίου του Σικάγου διαπιστώνει ότι μέσα στους μήνες της πανδημίας διολίσθησαν σε φτώχεια 6 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ. 

Στο μεταξύ, το θέμα της ανισότητας έχει θέσει στην ατζέντα της και η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το χαρτοφυλάκιο  στην υπερδύναμη, η Τζάνετ Γέλεν. Σε επιστολή της προς το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Γέλεν τόνισε πως θα είναι κεντρικός στόχος της πολιτικής της να βελτιώσει την αμερικανική οικονομία, διορθώνοντας παλαιότερα λάθη της. Απηχώντας δηλώσεις που με έμφαση έκανε προ ημερών στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, η κ. Γέλεν τόνισε πως «τα οικονομικά δεν είναι κάτι που βρίσκεις απλώς στα εκπαιδευτικά βιβλία» και διευκρίνισε ότι είναι πεποίθησή της πως «η οικονομική πολιτική μπορεί να αποτελέσει ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη βελτίωση της κοινωνίας. Μπορούμε και οφείλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ανισότητας, των φυλετικών διακρίσεων και της κλιματικής αλλαγής».

Ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν τόνισε, άλλωστε, πως πρέπει να δράσουμε άμεσα, γιατί «αυτό είναι το σωστό» και υπογράμμισε πως οι άμεσες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ανισότητας θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των Αμερικανών».

Οι κ. Γέλεν και Ράις είναι οι πιο καθοριστικοί παίκτες στο οικονομικό επιτελείο του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Σε αυτό συμμετέχουν, πάντως, και ειδικοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα ανισότητας και αγοράς εργασίας που δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν σε προτεραιότητα πολιτικές για τη στήριξη των γυναικών και των μελών μειονοτήτων. Οπως τονίζουν οι κατηγορίες αυτές του πληθυσμού έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Συμμετέχουν, όμως, επίσης και άνθρωποι που έχουν γνωρίσει φτώχεια ή διακρίσεις σε ζητήματα στέγασης, απασχόλησης ή και οικονομικών ευκαιριών και δηλώνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης ως μέσον για να εξαλείψουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν όσες ανισότητες παραμένουν.

Είναι, ωστόσο, αποκαλυπτικές του διχασμού ο οποίος επικρατεί πλέον στην αμερικανική κοινωνία, οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί στις πολιτικές εξαγγελίες του Τζο Μπάινεν από ορισμένους κύκλους των Ρεπουμπλικανών. Ο Ρεπουμπλικανός Τομ Κότον, ένας εκ των 15 γερουσιαστών που καταψήφισε τον διορισμό της κ. Γέλεν, χαρακτήρισε τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν «διχαστικές και εμφορούμενες από πνεύμα διακρίσεων».

Τόνισε συγκεκριμένα πως ενώ υποσχέθηκε ενότητα, «ο Τζο Μπάιντεν έθεσε σε προτεραιότητα τη μετατροπή του συστήματος έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο αναλόγως της φυλής στην οποία ανήκουν». Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, κάπως υπαινικτικούς χαρακτηρισμούς, ο κ. Κότον είπε τα στελέχη της νέας κυβέρνησης «κομισάριους της ισότητας» που μιλούν για «ισότητα» και προσέθεσε πως «κάθε διαχωρισμός των ανθρώπων σε κατηγορίες βάσει του χρώματος του δέρματος θα είναι πάντα ανήθικος».

Παράλληλα, ο Ρας Βοτ, πρώην διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύσταση νέου ιδρύματος, μια «δεξαμενή σκέψης» όπως ονομάζονται τα ινστιτούτα που εκπονούν μελέτες και τις παρουσιάζουν και το οποίο θα έχει τίτλο Κέντρο Αποκατάστασης της Αμερικής. Υποσχέθηκε πως θα στρατολογήσει τους συντηρητικούς και θα οργανώσει την αντίδραση κατά των πολιτικών του Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή