Η Snap εξαγόρασε την «ελληνική» Ariel AI

Η Snap εξαγόρασε την «ελληνική» Ariel AI

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αγκαλιά της Snap, της μητρικής εταιρείας του δημοφιλούς Snapchat, περιήλθε η βρετανική νεοφυής εταιρεία Ariel AI, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εικονικής πραγματικότητας. Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNBC, η Ariel AI ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2018 από μια ομάδα επιστημόνων που στο παρελθόν εργάζονταν σε τεχνολογικούς κολοσσούς σαν την Google και το Facebook. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο διευθύνων σύμβουλος Ιάσονας Κόκκινος και ο επικεφαλής τεχνολογικών υπηρεσιών (CTO) Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις σπουδές τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποκτώντας εξειδίκευση στον κλάδο της επιστήμης των υπολογιστών (computer science).  

Η εταιρεία που δημιούργησαν πριν από περίπου τρία χρόνια εστιάζει σε έναν κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος ονομάζεται υπολογιστική όραση και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λειτουργιών επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κινητά τηλέφωνα, με την εταιρεία να έχει αναπτύξει υπηρεσία που μπορεί να αναπαραστήσει μια εικόνα 3D ενός ανθρώπου σε πραγματικό χρόνο. Αυτή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για εικονικές δοκιμές ρούχων ή σε περιβάλλον gaming.

Ηδη, και συγκεκριμένα από το τέλος του 2020, η ομάδα της βρετανικής νεοφυούς εταιρείας έχει ενταχθεί στο δυναμικό της Snap στο Λονδίνο, ενώ στόχος των 12 μηχανικών που απαρτίζουν την ομάδα της Ariel AI είναι να κάνουν την κάμερα του Snapchat πιο «έξυπνη». Παράλληλα επιδιώκουν να βελτιώσουν τις εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής Snapchat να αλληλεπιδρούν με τον πραγματικό κόσμο. Σύμφωνα με το CNBC, το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο λέγεται πως ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι το Snapchat αποτελεί μια εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών, μηνυμάτων και βίντεο, η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κατά μέσον όρο το τρίτο τρίμηνο του 2020 την εφαρμογή χρησιμοποιούσαν ημερησίως περίπου 249 εκατ. χρήστες παγκοσμίως.

Πρόκειται δηλαδή για αύξηση 18% σε σύγκριση με πέρυσι. H κεφαλαιοποίηση της μητρικής εταιρείας Snap, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Facebook, διαμορφώνεται κοντά στα 76 δισ. δολ., η δε μετοχή της χθες το απόγευμα σημείωνε πτώση της τάξεως του 2,5%. Πριν εξαγοραστεί από τη Snap, η Ariel AI είχε εξασφαλίσει, σύμφωνα με την πλατφόρμα Crunchbase, περίπου 1,1 εκατ. δολ. από επενδυτές, ποσό που λέγεται πως αντλήθηκε την περασμένη άνοιξη. 

Υπηρεσίες σαν και αυτές που αναπτύσσει η νεοφυής εταιρεία έχουν μπει στο «ραντάρ» μεγάλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, όπως της TikTok αλλά και της Facebook, καθώς και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν όσο το δυνατόν πιο εξελιγμένες υπηρεσίες επαυξημένης πραγματικότητας προκειμένου να ψυχαγωγήσουν τους χρήστες τους. 

Για τον λόγο αυτό, αρκετές αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες έχουν εξαγοράσει τελευταία πολλές βρετανικές startups που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της DeepMind, την οποία απορρόφησε το 2014 η Google έναντι 600 εκατ. δολ. Από την άλλη, η Twitter εξαγόρασε τη Μagic Pony Technology για 150 εκατ. δολ., ενώ η Facebook την Bloomsbury ΑΙ έναντι 30 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή