Ξεκίνησε το παιχνίδι με τη μετοχή της GameStop

Ξεκίνησε το παιχνίδι με τη μετοχή της GameStop

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία παράξενη μάχη διεξάγεται με αφορμή τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων με βιντεοπαιχνίδια GameStop στις ΗΠΑ. Οπως και με άλλες εταιρείες του κλάδου, δέχθηκε και αυτή σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, την καραντίνα και τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τη συνεπακόλουθη μετατόπιση των καταναλωτών στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ως αποτέλεσμα, η αλυσίδα εμφανίζει ζημίες και σχεδιάζει να κλείσει εφέτος 450 καταστήματά της. Παρά ταύτα, η μετοχή της έχει ξαφνικά γίνει από τις πιο δημοφιλείς της αγοράς και από τις αρχές του 2021 η άνοδός της φθάνει τουλάχιστον το 300%. Κι εδώ έγκειται και η μάχη που διεξάγεται ανάμεσα σε δύο ομάδες επενδυτών και μπορεί να παρομοιαστεί με «τον Δαυίδ και τον Γολιάθ», τηρουμένων των αναλογιών.

Μία στρατιά μικροεπενδυτών έχει εκδηλώσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της GameStop και αντιπαρατίθεται με τους ισχυρούς επενδυτές στη Γουόλ Στριτ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Guardian, πέρυσι τον Απρίλιο η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων και τότε η τιμή της μετοχής της ήταν στα 3,25 δολάρια εκάστη. Ομως, στις συναλλαγές της Τρίτης ενισχύθηκε έως και 92% για να κλείσει στα 148 δολάρια, διότι οι μικροεπενδυτές ποντάρουν ενάντια στην κυρίαρχη τάση ότι η μετοχή της GameStop θα καταρρεύσει. Οπως παρατηρεί ο Guardian, πρόκειται για ένα στοίχημα, το οποίο αποδεικνύεται πολύ δαπανηρό για τους επαγγελματίες επενδυτές.

Η τάση αυτή της αντιπαράθεσης φαίνεται να ξεκίνησε από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν ο Ράιαν Κόεν, επενδυτής και ιδρυτής της πολύ μεγάλης ψηφιακής εταιρείας με τροφές οικόσιτων Chewy, απόκτησε το 13% στην GameStop. Τότε ξεκίνησε να ασκεί πιέσεις σε αυτήν για να μεταφέρει στο Διαδίκτυο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της και να καταστεί πιο σοβαρή αντίπαλος για την Amazon.

H τιμή της μετοχής της GameStop άρχισε να εκτινάσσεται, χάρις στο ότι οι μικροεπενδυτές την αγόραζαν μετά μανίας διά μέσου της εφαρμογής συναλλαγών Robinhood και άλλων συναφών. Οι μεγαλοεπενδυτές και οι θεσμικοί επενδυτές της Γουόλ Στριτ είδαν με άλλο μάτι τη μετοχή, ως μία ευκαιρία για ένα βραχυπρόθεσμο στοίχημα (σορτάρισμα), προσδοκώντας πως η GameStop θα καταρρεύσει. Βέβαια, η προσέγγιση αυτή ενέχει κινδύνους. Σημαίνει πως «δανείζεται» ο ενδιαφερόμενος μετοχές της επιλεγμένης εταιρείας και τις πουλάει μετά, προσβλέποντας στο ότι θα τις αγοράσει ξανά, όταν η τιμή τους εξασθενήσει. Πολλοί στη Γουόλ Στριτ κέρδισαν περιουσίες με τον τρόπο αυτό, αλλά εάν η τιμή της μετοχής δεν υποχωρήσει, τότε πολλά χρήματα μπορεί να χαθούν. Μέχρι στιγμής το «σορτάρισμα» αφορά 71,66 εκατομμύρια μετοχές της GameStop αξίας σχεδόν 4,66 δισ. δολαρίων, ενώ από την αρχή της χρονιάς και μέχρι σήμερα τα στοιχήματα των επενδυτών τους έχουν κοστίσει 6,12 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των 2,79 δισ. δολαρίων κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή