Όταν οι «πληβείοι» κέρδισαν την ελίτ… μέσω Reddit

Όταν οι «πληβείοι» κέρδισαν την ελίτ… μέσω Reddit

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Έχουμε δει και ζήσει πολλά τα τελευταία χρόνια στα social media και τις πάσης φύσεως διαδικτυακές πλατφόρμες. Έχουμε κάνει ατελείωτες συζητήσεις για την επίδρασή τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, καταναλώνουμε και διασκεδάζουμε έως το πώς προωθούμε τους επαγγελματικούς μας στόχους. Έχουμε αναλύσει τον ρόλο τους στην πόλωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την προώθηση τοξικής ρητορικής και το αποτύπωμά τους στην κάλπη. Έχουν γραφτεί εκτενή άρθρα ακόμη και για το πώς εξελίσσονται στο νέο εργαλείο προπαγάνδας, marketing και στρατολόγησης για καρτέλ ναρκωτικών, συμμορίες και ομάδες εξτρεμιστών. 

Θα βρίσκουν όμως, όπως φαίνεται, πάντα τον τρόπο να μας εκπλήσσουν με την πολυδιάστατη δύναμή τους. Γιατί ακόμη και εμείς που από επαγγελματική «διαστροφή» ασχολούμαστε συνεχώς με τη λειτουργία και την επίδρασή τους, δεν περιμέναμε να δούμε εφήβους με πλήρη άγνοια για τον κόσμο των επενδύσεων να βγάζουν 15.000 και 20.000 σε μία ημέρα χρησιμοποιώντας τον Robinhood λογαριασμό του μεγαλύτερου αδερφού τους στο Reddit. 

Κάπως έτσι εκτιμούν οι αναλυτές ήρθε η ιλιγγιώδης αύξηση στη μετοχή μίας εταιρείας, που ήταν έως πρόσφατα ήταν η χαρά του short selling και χαρακτηριζόταν από τους ειδικούς της Wall Street ως «αποτυχημένος λιανοπωλητής».  

Ο λόγος βεβαίως για την GameStop, μία αλυσίδα καταστημάτων πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, με ζημιές το 2019, της οποίας η μετοχή έφτασε να απογειώνεται πάνω από 300% σε λίγες εβδομάδες ως φαβορί των μελών του… Wallstreetbets ενός φόρουμ ερασιτεχνών και δη πολύ νέων μικροεπενδυτών στο Reddit. Αμερικανικά μέσα έκανε λόγο για την «εκδίκηση» των ερασιτεχνών έναντι των επαγγελματιών των hedge funds. Μία εκδίκηση που μοιάζει να έβαλε σκοπό της όχι μόνο το γρήγορο κέρδος, αλλά και την «ανάσταση« εταιρειών που η Wall Street θεωρούσε προ πολλού «πεθαμένες». Από την AMC (και τις άλλες εταιρείες από την Ευρώπη έως την Ασία που δέθηκαν στο άρμα της φρενίτιδας για την GameStop) έως την Blackberry.  Και ήταν τέτοιος ο αντίκτυπος ώστε οι αναλυτές να μιλούν πια για μία φούσκα, που ξυπνάει μνήμες από εκείνη του dot.com στις αρχές του 2000. 

Πιο πολύ και από την φούσκα όμως τρομάζει (ή απλώς εντυπωσιάζει άλλους) η δυναμική των viral online κινημάτων και η επιρροή τους σε γεγονότα που λαμβάνουν παγκόσμιες διαστάσεις. Για τους πολιτικούς παρατηρητές το φαινόμενο του Wallstreetbets και της GameStop (όσο και εάν φαίνεται να ξεφουσκώνει τις τελευταίες ώρες) στο οποίο έφηβοι από τις ΗΠΑ έως την Ινδία και από την Ολλανδία έως την Αυστραλία ακολούθησαν μαζικά το πρόσταγμα ενός επίδοξου influnser δεν διαφέρει πολύ από την αστραπιαία διάδοση θεωριών συνωμοσίας όπως εκείνη του QAnon. Για κάποιους χρήστες του Reddit άλλωστε η αγορά της μετοχής της GameStop είχε ένα απώτερο, «ηθικό» κίνητρο ήταν μία μάχη απέναντι στο σύστημα. Ήταν η νίκη των «πληβείων» απέναντι στην ελίτ της Wall Street. 

«Οι hedge fund managers και οι ειδικοί ζουν στο παρελθόν, στον δικό τους κόσμο» έγραψε ένας χρήστης στο Wallstreetbets και προειδοποίησε (προς πάσα κατεύθυνση θα λέγαμε εμείς): «Ας μην μας υποτιμούν». 

Πηγή: Moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη στο MR: 

Το πλουσιότερο fund στον κόσμο