Ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές

Ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε θετικό πρόσημο κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και άνοιξαν με πτώση υπό την επίδραση των μαζικών πωλήσεων στη Γουόλ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης μέσα σε έναν πυρετό κερδοσκοπίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση με υποχώρηση 1%, αλλά την ολοκλήρωσε με οριακή άνοδο στο 0,1%.

Οι επενδυτές αγνόησαν τα πολύ ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας της Apple και της Facebοοk, καθώς και την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για διατήρηση της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Αντ’ αυτών επικεντρώθηκαν στην αργή ανάπτυξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων στη Γηραιά Ηπειρο και στις περαιτέρω επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες επανήλθαν, αφότου την Τετάρτη σημείωσαν τις υψηλότερες ζημίες τους από τον Οκτώβριο, χάρις στο ότι έγιναν κινήσεις χαλιναγώγησης της κερδοσκοπίας των χρηματιστών επί ορισμένων μετοχών.

Αυτό είχε συνέπεια τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να αγοράσουν μετοχές τις οποίες προηγουμένως είχαν διαθέσει μέσω ανοιχτών πωλήσεων. Χθες αργά το βράδυ, πριν από το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ο δείκτης S&P 500 είχε παρουσιάσει άνοδο έως και 2%, αφότου περιορίστηκαν οι συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών όπως οι GameStop, AMC Entertainment και American Airlines – αυτές είχαν επιλεγεί ως επένδυση από χρήστες χρηματιστηριακών εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα.

Οι περιορισμοί στις συναλλαγές εξόργισαν τους μικροεπενδυτές, που αγόραζαν τις προαναφερθείσες μετοχές και τις είχαν εκτινάξει στα ύψη μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ και μέλη του Κογκρέσου  καυτηρίασαν τους περιορισμούς. Ο δείκτης Dow Jones πριν από το κλείσιμο είχε άνοδο 1,83%. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,1%, στο 1,2124 δολάριο.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο μόνος δείκτης που έκλεισε με πτώση ήταν ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -0,63%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με 0,33%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,93%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με 1,17% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,02%. Τέλος, αναλυτές επισημαίνουν πως επικρατεί αστάθεια στα χρηματιστήρια, αφότου προηγήθηκε ένα μακράς διαρκείας ράλι, το οποίο γέννησε φήμες για πιθανές «φούσκες» και έφερε στο προσκήνιο προβλέψεις για αναδίπλωση της ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή