Οι οικογενειακές ΜμE δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα το 2020

Οι οικογενειακές ΜμE δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα το 2020

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το 30% του εισοδήματός τους έχουν χάσει το 2020 τα νοικοκυριά που τα κύρια έσοδά τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, απώλεια πολλαπλάσια αυτής που είχαν το ίδιο διάστημα τα νοικοκυριά με κύρια πηγή εσόδων μισθούς και συντάξεις. Αν μη τι άλλο το εύρημα αυτό από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ) δείχνει ότι μεγάλο τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου είναι αυτό που «πληρώνει» περισσότερο την πανδημία και κυρίως οι μικρομεσαίοι, αυτοαποασχολούμενοι και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Το εύρημα αυτό σε συνδυασμό με ένα άλλο στοιχείο της έρευνας που δείχνει αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που βρίσκονται στα δύο άκρα της κατηγοριοποίησης με βάση το εισόδημα, αύξηση δηλαδή των πολύ φτωχών και των πολύ πλούσιων, συνηγορεί στο ότι για μια ακόμη φορά μέσα σε λίγα χρόνια ο μεγάλος χαμένος της νέας κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής, είναι η μεσαία τάξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έγινε σε συνεργασία με την Marc, το 37,5% των νοικοκυριών δήλωσε πως το εισόδημά τους μειώθηκε, έναντι ποσοστού μόλις 8,1% που δήλωσε πως το εισόδημά τους αυξήθηκε. Το 54,3% δήλωσε ότι το εισόδημά τους παρέμεινε αμετάβλητο. Ο μέσος όρος μείωσης εισοδήματος ήταν 34,71%, ενώ συνολικά με βάση την επεξεργασία όλων των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε μεσοσταθμικά το 2020 κατά 11,5%. Το ποσοστό αυτό ωστόσο κρύβει τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που εντοπίζει η έρευνα σε σχέση με την κύρια πηγή εισοδήματος. Ετσι, το 70,9% των νοικοκυριών που δηλώνουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την επιχειρηματική δραστηριότητα είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται το 2020, έναντι του 39,3% των νοικοκυριών που το εισόδημά τους βασίζεται κυρίως στον μισθό και του 24,8% των νοικοκυριών των οποίων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη. Επιπλέον, ο μέσος όρος μείωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών που δήλωσαν ως κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε 27,2%, έναντι 10,5% και 6,8% των νοικοκυριών που δήλωσαν ως κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό και τη σύνταξη αντιστοίχως.

Οπως επισημαίνει, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών να μην καταφέρει να επαναδραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σημαντικό ποσοστό επιχειρηματιών προς τον άτυπο τομέα της οικονομίας, όπως συνέβη και στη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. 

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η  κρίση διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες και προκαλεί συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.

Το 2020 αυξήθηκαν τα πολύ φτωχά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ (6% το 2020, έναντι 4,6% το 2019) και τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (6,7% το 2020, έναντι 5,8% το 2019). Την ίδια ώρα, μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες και ιδιαίτερα εκείνα που κατατάσσονται στην κατηγορία με εισόδημα 18.001 έως 25.000 (16% το 2020, έναντι 20,9% το 2019).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή