Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινούν από αύριο τα έργα για το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το μεγαλύτερο του είδους στη χώρα. Σήμερα υπογράφεται στην Τρίπολη η συμφωνία με την οποία επικυρώνεται η έναρξη ισχύος της σύμβασης και αρχίζουν πλέον να «τρέχουν» τα χρονοδιαγράμματα, με βασικότερο την ανάληψη από τον ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας σε 10 μήνες. Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς και επεισοδιακής υπόθεσης, που καθορίστηκε από τον λανθασμένο, όπως αποδείχθηκε, τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε το έργο κεντρικά και είχε ως αποτέλεσμα πολυετείς συγκρούσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σήμερα λοιπόν υπογράφεται η έναρξη ισχύος της σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που το 2018 ανέλαβε το έργο μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Για την εταιρεία η υπογραφή σημαίνει την άμεση δημιουργία πέντε εργοταξίων: στα τρία σημεία όπου θα δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ, δηλαδή στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, στην Οιχαλία Μεσσηνίας και στη Σκάλα Λακωνίας· και στα δύο σημεία όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: στο Σπαθοβούνι Κορινθίας και στη Νέα Κίο Αργολίδας. Η ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι στην κατασκευή, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα απασχοληθούν άμεσα περί τα 800 άτομα.

«Εχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις: Η πρώτη είναι η απορρύπανση της Πελοποννήσου και το κλείσιμο των δεκάδων παράνομων χωματερών (σ.σ. επισήμως πληρώνουμε πρόστιμο για 21, στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες). Ηδη η υπηρεσία πραγματοποιεί μια νέα απογραφή, ώστε να δούμε τι χρηματοδοτική ανάγκη υπάρχει για την αποκατάστασή τους. Και η δεύτερη είναι η προώθηση με κάθε μέσο της ανακύκλωσης και ο περιορισμός των παραγόμενων απορριμμάτων, ώστε να μειωθούν κατά όγκο και βάρος οι ποσότητες απορριμμάτων που θα καταλήγουν στον ιδιώτη», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η σημερινή υπογραφή είναι η κατάληξη μιας μακράς και ταραχώδους περιόδου, που σημαδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις για το κόστος της διαχείρισης. «Το ακριβότερο σκουπίδι είναι αυτό που δεν συλλέγεται!» λέει ο κ. Νίκας. «Κι εγώ είχα διαφωνήσει σε κάποια επιμέρους σημεία, όπως στον αριθμό των μονάδων. Ομως, οποιαδήποτε αλλαγή θα μας πήγαινε μια πενταετία πίσω. Εδώ χρειαστήκαμε μια δεκαετία για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, μια δεκαετία χωματερών. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο».

Βάσει της σύμβασης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει σε 10 μήνες την «προσωρινή» διαχείριση των απορριμμάτων. «Είμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία, κατά πόσον θα μπορούσε νωρίτερα, ίσως στους 6 μήνες, να δεχθεί απορρίμματα από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, όπως το Κρανίδι και η Ερμιονίδα, η Μάνη, η Τριφυλλία. Μας απασχολεί βέβαια το οικονομικό σκέλος, καθώς θα υπάρξει επιβάρυνση, όμως από την άλλη πλευρά θα βρεθούν ακόμα ένα καλοκαίρι σε αυτό το αίσχος». Συζήτηση γίνεται και για την αύξηση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. «Κάποιοι δήμοι θα κάνουν τους δικούς τους σταθμούς. Το θέμα όμως δεν είναι το κόστος των σταθμών, αλλά αν θα αναλάβει η εταιρεία το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από αυτούς στις μονάδες της. Το συζητούμε και αυτό».

Να σημειωθεί ότι στις 28/12 κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τον Δήμο Ευρώτα κατά της έναρξης χωροθέτησης της μιας ΜΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή