Πώληση ακινήτου χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Πώληση ακινήτου χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικρό χρονικό «παράθυρο» προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου/αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας παρέχεται με βάση μεταβατική διάταξη που συμπεριλήφθηκε στη σχετική υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΠΟΜΙΔΑ, για όσα ακίνητα υπάρχουν εν ισχύι βεβαιώσεις μηχανικών (περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων), ένα από τα έγγραφα που χρειάζεται να εκδώσει κανείς προκειμένου να προχωρήσει σε πώληση του ακινήτου του, παρέχεται χρονικό περιθώριο αντίστοιχο με τη διάρκεια ισχύος της εκάστοτε βεβαίωσης, η οποία οριοθετείται στους δύο μήνες. Εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου μπορεί κανείς να ολοκληρώσει την πώληση ή τη μίσθωση του ακινήτου του χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Για παράδειγμα, αν έχει εκδοθεί βεβαίωση μηχανικού στις 15 Ιανουαρίου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία εντός διμήνου, δηλαδή έως τις 15 Μαρτίου, χωρίς να χρειαστεί και την ηλεκτρονική ταυτότητα, παρότι αυτή θα είναι υποχρεωτική ήδη από την 1η Φεβρουαρίου. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για όλες τις βεβαιώσεις μηχανικού που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Δηλαδή, όσοι ιδιοκτήτες προλάβουν να εκδώσουν βεβαίωση μηχανικού μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν το ακίνητό τους μέχρι το τέλος Μαρτίου χωρίς την ανάγκη έκδοσης και της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση έκδοσης ταυτότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας (π.χ. διαμερίσματος) απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η οικοδομική άδεια του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της, τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της οικείας υπηρεσίας, αντί γι’ αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης.

Επίσης, στην ταυτότητα κτιρίου θα πρέπει να υπάρχουν το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, το δελτίο δομικής τρωτότητας ή η τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, ο πίνακας χιλιοστών ή και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν, ο τίτλος ιδιοκτησίας, η σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια και αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή