Με αμείωτο ρυθμό οι αγορές ομολόγων από τη Fed

Με αμείωτο ρυθμό οι αγορές ομολόγων από τη Fed

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να μην αποσύρει την πολιτική στήριξης της αμερικανικής οικονομίας είναι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζ. Πάουελ. Μιλώντας μετά την τακτική συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ο κ. Πάουελ τόνισε πως «η αμερικανική οικονομία απέχει πολύ ακόμα από τους στόχους που έχουμε θέσει για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και φαίνεται πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος». 

Οπως ανέφερε, η αμερικανική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει δυναμικά αλλά επιβραδύνθηκε  σημαντικά ο ρυθμός ανάκαμψης εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας και είναι σαφές πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επανέλθει σε κάποια κανονικότητα.

Η δυσάρεστη αποτίμησή του συνοδεύτηκε, πάντως, από  τη δέσμευσή του πως η Fed θα εξακολουθήσει να διοχετεύει τεράστια ποσά στην αμερικανική οικονομία. Εδωσε, έτσι, τουλάχιστον προς το παρόν, τέλος στη φημολογία ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα σκόπευε να αρχίσει να ανακαλεί την πολιτική στήριξης μειώνοντας σύντομα τις αγορές ομολόγων.

Οπως, πάντως, τονίζουν οικονομικοί  αναλυτές, για να δώσει τέλος σε αυτήν τη φημολογία, ο επικεφαλής της Fed αναγκάστηκε να παρουσιάσει μια δυσοίωνη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η αντανάκλαση αυτού του κλίματος κατεγράφη άμεσα στην υποχώρηση που σημείωσε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν οι αμερικανικές  μετοχές σημείωσαν τη χειρότερη πτώση τους από την αρχή του έτους. 

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τζιμ Κάρον διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Investment Management, τόνισε πως «με την απαισιόδοξη εκτίμησή του, ο κ. Πάουελ ενέτεινε το αρνητικό κλίμα στην αγορά και επέτεινε την πτώση των μετοχών». Ο ίδιος αναλυτής, πάντως, υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση η πτώση των μετοχών ήταν αναμενόμενη. Εκτιμά πως αν ο πρόεδρος της Fed είχε μιλήσει με αισιοδοξία, τότε θα μπορούσε η πτώση της αγοράς να ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι επενδυτές θα προεξοφλούσαν άνοδο των επιτοκίων. Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί εκτεταμένη φημολογία περί επικείμενης αλλαγής πολιτικής από πλευράς της Fed, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες πολλά στελέχη της άφησαν να εννοηθεί πως η ομοσπονδιακή τράπεζα σχεδιάζει σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων. Κάτι ανάλογο το 2013, όταν η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της ανάρρωσης από τη χρηματοπιστωτική κρίση, οδήγησε σε αιφνίδιο άλμα τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και μαζική φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή