ΗΠΑ

Ωθηση στην οικονομία θα προσδώσει το πακέτο Μπάιντεν

Ωθηση στην οικονομία θα προσδώσει το πακέτο Μπάιντεν

Απολύτως ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το σχέδιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ να διοχετεύσει στην αμερικανική οικονομία στήριξη ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Βιτόρ Γκασπάρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων του Ταμείου, η υπερδύναμη έχει μεγάλα περιθώρια να προχωρήσει σε πρόσθετη στήριξη της οικονομίας της και «πολύ μεγάλες δυνατότητες να δράσει».

Ο κ. Γκασπάρ προέβλεψε μάλιστα πως το πακέτο Μπάιντεν θα προωθήσει μακροπρόθεσμα την ευημερία και θα «επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο» στην οικονομική ανάπτυξη μέχρι και το 2023. Θα βοηθήσει, άλλωστε, τη Federal Reserve  να επιτύχει την επιτάχυνση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών, ο κ. Γκασπάρ τόνισε πως «το πακέτο στήριξης του Μπάιντεν αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει μεσο-μακροπρόθεσμες προτεραιότητες για την ανάπτυξη, καθώς και δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής που θα έλθουν αργότερα».

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος επιμένει πως το πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων δεν πρέπει να διασπαστεί σε τμήματα όπως ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί που τάσσονται υπέρ της πρόσθετης στήριξης με σκοπό τον εμβολιασμό, αλλά προβάλλουν εντονότατες αντιρρήσεις σε άλλα τμήματα της δέσμης μέτρων. 

Παρεμβαίνοντας επί του θέματος με μήνυμά του στο Τwitter, ο Μπράιαν Ντιζ, επικεφαλής της ομάδας οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, τόνισε πως «οι ανάγκες του αμερικανικού λαού δεν είναι τμηματικές για αυτό και το πακέτο δεν μπορεί να χορηγηθεί τμηματικά».

Εχει προηγηθεί δημοσίευμα του Politico σύμφωνα με το  οποίο η νέα κυβέρνηση βρίσκεται  σε επαφή με διακομματική επιτροπή σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών αρχικά για ένα μέρος του πακέτου στήριξης και σε δεύτερη φάση να προχωρήσει στην εφαρμογή του υπόλοιπου με τη στήριξη μόνον των Δημοκρατικών.  Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποσπάσει την συναίνεση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στελέχη του Κογκρέσου δήλωσαν μάλιστα στο Bloomberg ότι ετοιμάζουν δύο εκδοχές του σχετικού νομοσχεδίου, μία που θα προορίζεται για να έχει την έγκριση και των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου και μία για να υποστηριχθεί μόνον από τους Δημοκρατικούς. Οι πηγές αναφέρουν πως η διαδικασία αυτή δεν αφορά το σύνολο του πακέτου του 1,9 τρισ. δολαρίων, καθώς 160 δισ. δολάρια προορίζονται για την πληρωμή εμβολίων αλλά και των τεστ κορωνοϊού και θα διατεθούν άμεσα.

Το πλέον ακανθώδες μέρος του πακέτου που προωθεί ο Τζο Μπάιντεν αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια για τον διπλασιασμό του βασικού ωρομισθίου από τα 7,25 δολάρια στα 15 δολάρια. Πρόκειται για κεντρική εξαγγελία της προεκλογικής του εκστρατείας που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά εντονότατες αντιδράσεις από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Ρεπουμπλικανούς.

Οπως σχολιάζει, πάντως, σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, το γεγονός ότι ο Αμερικανος πρόεδρος συνέδεσε την προεκλογική αυτή εξαγγελία με το πακέτο στήριξης ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση και να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην έγκριση των δαπανών. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί καλούν τον Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την επίμαχη πρόβλεψη από το πακέτο στήριξης, ενώ οι Δημοκρατικοί επιμένουν με τον Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή από το Βερμόντ, να τονίζει πως «δεν μπορούμε να ανεχθούμε να βρίσκονται εκατομμύρια Αμερικανοί σε δεινή θέση και να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή να συντηρήσουν την οικογένειά τους».