Η καθυστέρηση των εμβολιασμών επηρεάζει τις αγορές

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών επηρεάζει τις αγορές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι στο ξεκίνημα της εβδομάδας επικράτησε αισιοδοξία στις αγορές για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ., το επενδυτικό κλίμα αντιστράφηκε τις επόμενες ημέρες λόγω των ανησυχιών για τις μεταλλάξεις του ιού και τους αυστηρότερους περιορισμούς κίνησης σε Ασία και Ευρώπη. 

Παράλληλα, η βραδύτητα στον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού και οι σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, ενώ η διαφαινόμενη καθυστέρηση για την ψήφιση από το Κογκρέσο του αμερικανικού πακέτου στήριξης έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, ύστερα από σχετική δήλωση του επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, επηρέασε επίσης αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. 

Το αρνητικό κλίμα δεν μπόρεσε να ανατραπεί από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, την Τετάρτη, ο οποίος έκανε σαφές για ακόμη μία φορά ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι προς το παρόν πρόωρη. Ειδικότερα, ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική και η ποσοτική χαλάρωση «είναι εδώ για να μείνουν», τονίζοντας ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν γίνει πρόσφατα και από μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed, οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό (αγορές κρατικών τίτλων και ενυπόθηκων δανείων ύψους 120 δισ. δολ. συνολικά μηνιαίως), έως ότου η οικονομική ανάκαμψη σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Σε αυτό το περιβάλλον, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε με τον δείκτη DXY να ανέρχεται σε υψηλό 9 ημερών την Τετάρτη, 90,880, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στην περιοχή του 90,645 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

Η ενίσχυση του δολαρίου οδήγησε την ισοτιμία ευρώ/δολάριο ελαφρώς κάτω από το 1,21 την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου, περίπου. Το κοινό νόμισμα επηρεάστηκε ενδεχομένως αρνητικά και από δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ ανησυχεί πως οι αγορές υποεκτιμούν τον κίνδυνο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αλλά και από σειρά ασθενών οικονομικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Πάουελ και η αναφορά στην επιβράδυνση της οικονομίας οδήγησαν σε περαιτέρω πτώση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σε χαμηλό τριών εβδομάδων οριακά κάτω από το 1,0% την Πέμπτη, πριν αυξηθεί στην περιοχή του 1,08% την Παρασκευή.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή