Βαθιά ύφεση μέχρι το τέλος του α΄ 3μήνου ​​​​«βλέπει» η Wood

Βαθιά ύφεση μέχρι το τέλος του α΄ 3μήνου ​​​​«βλέπει» η Wood

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη εμφανίζεται η Wood για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς, όπως εκτιμά, η βαθιά ύφεση δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Οπως επισημαίνει, η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από τις παρατεταμένες διαταραχές στον τουριστικό κλάδο, ωστόσο επωφελείται όλο και περισσότερο από τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και τις βελτιώσεις στον μεταποιητικό τομέα, και αυτό θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Κατά τον οίκο, ένα σημαντικό όπλο της οικονομίας αποτελεί η πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αναμένεται σύντομα να σημειώσουν μηδενικές αποδόσεις.

Το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου ήταν οριακά υψηλότερο από τις προσδοκίες της Wood, χάρη στην κατανάλωση των νοικοκυριών που επέστρεψε σε αύξηση σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι μηνιαίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μειώθηκε και πάλι στο δ΄ τρίμηνο και πιθανότατα θα παραμείνει αδύναμη και στο α΄ τρίμηνο του 2021. 

Η βαθιά και διψήφια συρρίκνωση στο πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας (σε ετήσια βάση) αναμένεται έτσι να συνεχιστεί έως το β΄ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ θα αρχίσει να εισέρχεται σε θετικό έδαφος σε ετήσια βάση, με την ανάπτυξη φέτος να κινείται στο 3,6%, από ύφεση 10% πέρυσι, ενώ το 2022 αναμένεται επιτάχυνση στο 5,3%.

Κατά την άποψη της Wood, μια ρεαλιστική προσδοκία για τον αριθμό των τουριστών που θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021 είναι το ένα τρίτο όσων ήρθαν το 2019, και αυτό θα διατηρήσει τις πιέσεις στην κατανάλωση και στην κερδοφορία των μικρών επιχειρήσεων. Πάντως, όπως τονίζει, αρχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της εισροής κεφαλαίων από την Ε.Ε. στο ισοζύγιο πληρωμών, για ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς και ενθαρρυντικά σημάδια στον μεταποιητικό τομέα. Επίσης, ενώ το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να έχει φτάσει στην κορυφή του και υπάρχει μια μέτρια τάση αύξησης των μισθών, τα πραγματικά συνολικά εισοδήματα αυξάνονται αρκετά, κατά περίπου 3%, γεγονός το οποίο υποστηρίζει την κατανάλωση ακόμη και σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.

Πάντως, εκτιμά πως τα δίδυμα ελλείμματα, στον προϋπολογισμό και στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, θα διατηρηθούν έως το 2022, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο 9,0% του ΑΕΠ το 2020, στο 7,0% φέτος και στο 5,0% το επόμενο έτος. 
Ωστόσο, η χρηματοδότηση θα είναι άφθονη λόγω και της στήριξης της Ε.Ε., με την Ελλάδα να είναι επιλέξιμη για κεφάλαια ύψους 4% του ΑΕΠ από το πρόγραμμα SURE και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ συμμετέχει και στο PEPP της ΕΚΤ.

Οπως εξηγεί, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα 15-19 δισ. ευρώ το 2021, έτσι το έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί άνετα από το PEPP. Ο συνδυασμός της στήριξης της ΕΚΤ και της βελτίωσης της όρεξης για ελληνικά ομόλογα αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 0%, με την καλή του πορεία να συνεχίζεται και στα επόμενα δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή