Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Forthnet από το Χρηματιστήριο

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Forthnet από το Χρηματιστήριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Forthnet από το χρηματιστήριο, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της από την United Group, φθάνει σταδιακά στο τέλος της. 

Μεθαύριο Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που έχει καταθέσει η ελεγχόμενη από την United Group εταιρεία NewCo United Group Hellas, συνοδεύεται με αντάλλαγμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή και θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις εβδομάδες, έως την 1η Μαρτίου. Η NewCo ελέγχει το 84,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet κι εφόσον, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, κατέχει συνολικά μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) όλων των υπόλοιπων μετοχών σε τίμημα 0,30 ευρώ, όσο δηλαδή το προσφερόμενο αντάλλαγμα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Το τελευταίο βήμα πριν από την έξοδο της Forthnet από το ταμπλό περιλαμβάνει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των μετοχών από το χρηματιστήριο.

Το 2000 η Forthnet αποτέλεσε την πρώτη «εταιρεία Ιντερνετ» που εισήγαγε τις μετοχές της στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε ολοκληρώσει την υλοποίηση επενδύσεων σε πληροφοριακά συστήματα και λογισμικό, αλλά και για την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ. Τότε το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας είχε στηριχθεί στην προβλεπόμενη μεγάλη διείσδυση του Διαδικτύου στα νοικοκυριά, η οποία, όμως, περιοριζόταν στο 4% του πληθυσμού τέλη του 1999. Τα χρόνια που ακολούθησαν, η Forthnet εμφάνισε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά από το 2010 κι έπειτα η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα ρευστότητας.

Υστερα από πολλές αποτυχημένες απόπειρες με υποψήφιους αγοραστές, η, με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο, BC Partners όπου ανήκει η United Group, απέκτησε τη Forthnet μέσω μιας συμφωνίας εξαγοράς χρέους που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η εταιρεία απέκτησε τα ποσοστά του 9,63% και 14,1% που η μαλτέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go Plc και η Wind, αντίστοιχα, διέθεταν στη Forthnet και πλέον η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης (1η Μαρτίου) θα ολοκληρώσει και τον μετασχηματισμό της Forthnet ως εταιρείας που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της United Group. Πυρήνας της εξυγίανσης της εταιρείας είναι ο μηδενισμός του δανεισμού της, σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζει ο βασικός μέτοχός της, οι οποίες πρόκειται να ενταθούν τη φετινή χρονιά. H Forthnet επιδιώκει να αυξήσει το σύνολο των συνδρομητών της, που διαμορφώνονται σήμερα σε 873.000, και διαθέτοντας νέα προϊόντα να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης. Και αυτό με δεδομένο ότι το ποσοστό διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα τοποθετείται σε περίπου 35% και υπολείπεται σημαντικά της Ευρώπης.

Το πρώτο εξάμηνο, η Forthnet εμφάνισε έσοδα 125,2 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 6,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε περίπου 18 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμμετέχει στον διαγωνισμό και για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που θα ενώσει τηλεπικοινωνιακά 34.000 φορείς του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή