«Κόλλησε» ο νόμος για αλλαγή καταστατικού στο ΤΧΣ

«Κόλλησε» ο νόμος για αλλαγή καταστατικού στο ΤΧΣ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα της απαλλαγής από τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» ο περιβόητος νόμος για την αλλαγή του καταστατικού νόμου του Ταμείου. Οπως είναι γνωστό ο νόμος θα δίνει το δικαίωμα στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ακόμη και αν αυτό δεν υπαγορεύεται από λόγους διάσωσης, όπως ισχύει σήμερα. Υπό τον φόβο, ωστόσο, ότι η αποεπένδυση του Ταμείου θα γίνεται με όρους αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι το Ταμείο μπορεί να εγγράψει ζημίες, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΧΣ ζητούν την απαλλαγή τους από τυχόν ποινικές ευθύνες. Η διάταξη έχει μπλέξει στα γρανάζια της πολιτικής και της γραφειοκρατίας και αυτός είναι και ο λόγος που ο νόμος έχει καθυστερήσει και δεν έχει έρθει στη Βουλή ακόμη. Τέλος, αν σε κάτι συμφώνησαν υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες είναι στα περί μεταβλητής αποζημίωσης, δηλαδή των bonus των διοικήσεων στις τράπεζες, τα οποία όπως «συμφώνησαν» αδυνατίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και άρα δεν θα μπορούν να επιτραπούν σε συνθήκες πανδημίας. Αντ’ αυτών μπορεί να συμμετάσχουν σε προγράμματα stock options που έχουν εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις.

Συμμετοχές σε έξι πλοία έχει αποκτήσει το τελευταίο δίμηνο η Τεχνική Ολυμπιακή, η διοίκηση της οποίας συνεχίζει να αναπτύσσει το νέο αντικείμενο της εισηγμένης, που αφορά την απόκτηση παρουσίας στον κλάδο της ποντοπόρου ναυτιλίας. Ο όμιλος έχει τοποθετηθεί αποκλειστικά σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές της τάξεως του 15% σε πέντε διαφορετικά πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πλέον, όμως, η θυγατρική T.O. Shipping Ltd., μέσω της οποίας γίνονται οι σχετικές επενδύσεις, έχει συμφωνήσει (διά προσυμφώνου) να αποκτήσει και το 85% ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο λόγος για το πλοίο «MSC Roma», σημαίας Λιβερίας, μεταφορικής ικανότητας 9.800 κοντέινερ. Το πλοίο έχει ναυπηγηθεί το 2006 και για την απόκτηση του 85%, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει συμφωνήσει να καταβάλει 2,28 εκατ. ευρώ (2,76 εκατ. δολάρια).

Στο κρατικό «νέφος» οι συμβάσεις  

Λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το έργο της αναβάθμισης και της μεταφοράς στο ενιαίο κυβερνητικό νέφος (GCloud) του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Πρόκειται για σύμβαση, ύψους 992.000 ευρώ, την οποία θα υλοποιήσει η κοινοπραξία εταιρειών Intrasoft και Quality and Reliability. Δηλαδή για τη θυγατρική του ομίλου Intracom και για την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 6,6 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει σημαντικά οφέλη, καθώς θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τους συμμετέχοντες σε δημόσιους διαγωνισμούς, επιχειρήσεις και αναθέτουσες αρχές. Εκτιμάται ακόμη ότι θα εξοικονομήσει πόρους στο Δημόσιο.

Συμφωνία για τα μεταλλεία 

Σε συμφωνία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα, κατέληξαν Δημόσιο και Eldorado Gold.  Oι τελικοί όροι της αναθεωρημένης σύμβασης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστα Σκρέκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold κ. Tζορτζ Μπερνς και του προέδρου της θυγατρικής «Ελληνικός Χρυσός» κ. Χρήστου Μπαλάσκα. Η συμφωνία, η οποία αμέσως μετά την υπογραφή θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, ενσωματώνει το αναθεωρημένο μπίζνες πλαν που κατέθεσε η «Ελληνικός Χρυσός» τον Νοέμβριο του 2019 στο ΥΠΕΝ με βασικό σημείο τροποποίησης το «πάγωμα» της κατασκευής της μονάδας χρυσού στις Σκουριές.  Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύεται να καταθέσει νέα μελέτη για την κατασκευή της μονάδας σε δύο έτη. Το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει 3.000 νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ και αύξηση 10% των τελών προς το ελληνικό Δημόσιο.

Στον «Ηρακλή» τιτλοποιημένα στεγαστικά 6,1 δισ. της ΕΤΕ 

Aίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, ύψους 6,1 δισ. ευρώ με την επωνυμία Frontier στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης «Ηρακλής», υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα. Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) συνολικής αξίας έως 3,31 δισ. ευρώ, «κλειδώνοντας» το χαμηλό κόστος προμήθειας που θα καταβάλει η τράπεζα με βάση την πορεία των ελληνικών CDs τα οποία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Το χαρτοφυλάκιο Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Μέσω της τιτλοποίησης η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή