Οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση της «Ελλάκτωρ»

Οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση της «Ελλάκτωρ»

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετές ακόμα εβδομάδες θα χρειαστεί να περάσουν έως ότου κατακαθίσει ο «αχός» που δημιούργησε η νέα διοικητική και μετοχική αλλαγή στον όμιλο Ελλάκτωρ, μόλις δυόμισι χρόνια από την προηγούμενη αντίστοιχη εξέλιξη. Το νέο διοικητικό συμβούλιο υπό τον κ. Αρη Ξενόφο καλείται να κλείσει άμεσα μια σειρά από ανοικτά «μέτωπα», τα οποία αφορούν πρώτα και κύρια τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της θυγατρικής Ακτωρ, μέσω της παροχής άμεσης ρευστότητας. Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και σε πρόσωπα, ιδίως στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια.

Στη συνέχεια, αναμένεται να δρομολογηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία η νέα διοίκηση θεωρεί αναγκαιότητα. Το ύψος και οι όροι αυτής θα αποφασιστούν στην πορεία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με το ποιοι από τους μετόχους θα θελήσουν, ή θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, να συμμετάσχουν σε αυτήν. Σήμερα, η μετοχική εικόνα της «Ελλάκτωρ» γεννά πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα, η Reggeborgh ελέγχει άμεσα το 14,3%, ένα πρόσθετο 12,55% ανήκει στον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, 5% έχει η Invesco των κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, ενώ βάσει υφιστάμενης συμφωνίας με τη Farallon, θα έπρεπε να έχει ήδη από τις 26 Ιανουαρίου αποκτήσει μέρος (12%) του ποσοστού 20% που διαθέτει ο επενδυτικός όμιλος στην «Ελλάκτωρ». Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, οι εφοπλιστές καταψήφισαν την πρόταση της προηγούμενης διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Το μερίδιο Μπόμπολα

Την ίδια στιγμή, η Reggeborgh δεν έχει κάποιο λόγο, τουλάχιστον επί του παρόντος, να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης που έχει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όταν και λήγει η χρονική προθεσμία που έχει δοθεί. Εχει εξασφαλίσει την αλλαγή διοίκησης, χωρίς να χρειαστεί τελικά το ποσοστό του κ. Μπόμπολα. Ακόμα πάντως κι αν αποκτούσε τελικά το μερίδιο του κ. Μπόμπολα και ανέβαζε τη συμμετοχή της στην «Ελλάκτωρ» στο 26,8%, θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει τη συμμετοχή της σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, αλλά και να ξεπεράσει την καταστατική πλειοψηφία του 33,3%, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει δημόσια πρόταση. Μπορεί δηλαδή να αποκτήσει και τυχόν αδιάθετες μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η κάλυψη της αύξησης, χωρίς να «ανησυχεί» για την ανάγκη υποβολής δημόσιας πρότασης. Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 8 του κανονισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που περιγράφει τις εξαιρέσεις από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.Αμεσα βέβαια θα υπάρξει και αναδιάρθρωση καθώς και ενίσχυση της χρηματοδοτικής δομής του ομίλου Ελλάκτωρ, κάτι που επισήμανε στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ο νέος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Αρης Ξενόφος. Απευθυνόμενος στους εργαζομένους του ομίλου σημείωσε ότι «βασικός πυλώνας της επιτυχίας κάθε οργανισμού είναι οι άνθρωποί του, όλοι εσείς. Αν αυτό συνδυαστεί με μία αναδιάρθρωση και ενίσχυση της χρηματοδοτικής δομής του ομίλου, μια συνεκτική διοικητική πολιτική που θα αναδεικνύει κρυμμένες δημιουργικές δυνάμεις και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων, τότε θα έχουμε δημιουργήσει την κινητήρια δύναμη ώστε ο όμιλος Ελλάκτωρ να ανακτήσει εκ νέου τον κυρίαρχο ρόλο που του αρμόζει».Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης, πέραν ασφαλώς του να αξιολογήσει άμεσα την κατάσταση που παρέλαβε, είναι να προχωρήσει σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού κόστους για τον όμιλο, πιθανώς σε συνδυασμό και με κάποιο νέο δανεισμό. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί ασφαλώς και η αλλαγή στάσης των τραπεζών, στο ζήτημα της χορήγησης εγγυητικών επιστολών προς την «Ακτωρ», ώστε να μπορεί να συμμετέχει απρόσκοπτα σε διαγωνισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και ένεση ρευστότητας από την ίδια τη Reggeborgh Invest, με τη μορφή ενός δανείου-γέφυρα, το οποίο θα αποπληρωθεί μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Οφειλές 250 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των όσων ανέφερε στην πρόσφατη γενική συνέλευση ο πρώην πλέον διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Αν. Καλλιτσάντσης, η «Ακτωρ» έχει σήμερα οφειλές της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές και υπεργολάβους. Πρόκειται για μια «πληγή» η οποία απειλεί συνολικά την αγορά των κατασκευών, καθώς οι εταιρείες αυτές στηρίζουν ουσιαστικά όλο το οικοδόμημα του κλάδου. Παράλληλα, αποτελεί και αιτία έντονης δυσφορίας από άλλες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα βλέπουν την «Ακτωρ» να συνεχίζει να διεκδικεί έργα με μεγάλες εκπτώσεις.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού η Reggeborgh και η ΓΕΚ 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην «Ελλάκτωρ», στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι για να υπάρξει πρόοδος και ανταγωνισμός στον κλάδο πρέπει να εξυγιανθεί και η «Ελλάκτωρ». Ωστόσο, είναι σαφές ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τη θέση που θα υιοθετήσει η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διερευνά συνολικά τον κλάδο και πρόκειται να εκδώσει την εισήγησή της περίπου στα μέσα Μαρτίου. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να αξιολογήσει και την ταυτόχρονη παρουσία της Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο δύο εκ των πέντε κατασκευαστικών εταιρειών της ανώτατης εργοληπτικής τάξης («Ελλάκτωρ» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Εφόσον ανάψει το πράσινο φως και κρίνει ότι δεν προκύπτει κάποιο ζήτημα, τότε θα αρθεί ένας σημαντικός «αστερίσκος» που υπάρχει σήμερα και αφορά τη μελλοντική διεκδίκηση έργων από τις δύο εταιρείες. Στελέχη της Reggeborgh Invest εμφανίζονται πεπεισμένα ότι δεν θα υπάρξει κάποια εμπλοκή, δεδομένου ότι δεν ασκούν διοίκηση στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στην «Ελλάκτωρ» το ποσοστό της εταιρείας δεν ξεπερνάει σήμερα το 14,3%. Παράλληλα, τονίζουν και την πρόσφατη απόρριψη της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως πρόκριμα του τι μέλλει γενέσθαι.

Ηδη πάντως υπάρχουν εταιρείες του κλάδου που εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε προσφυγές σε μελλοντικούς διαγωνισμούς, όπου συμμετέχουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «Ελλάκτωρ», επικαλούμενες ζήτημα ανταγωνισμού για τον αποκλεισμό των δύο εταιρειών. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για μια εκκρεμότητα που θα πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να μην υπάρξει ένας ακόμα κύκλος εκατέρωθεν προσφυγών που θα «παγώσουν» τους επόμενους διαγωνισμούς. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικά προβληματική, με δεδομένο ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να αξιοποιηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή