Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το χθεσινό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και όλοι οι δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, ενώ αναλόγως κινούνταν πριν από το κλείσιμο και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,24% χθες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,92%, με 1,41% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,16% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,17% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και, τέλος, με 0,52% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ εμφάνισε εξασθένηση ως προς το δολάριο κατά 0,5% στο 1,2079 δολ. Αργά χθες ο Dow Jones και ο S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο κατά 0,74% και 1,49% αντιστοίχως, ενώ στην ψηφιακή αγορά Nasdaq ο ομώνυμος δείκτης είχε εκτιναχθεί έως και 2%. Ορισμένοι αναλυτές με ειδίκευση στη στρατηγική μετοχών ανάφεραν πως η πρόσφατη έκρηξη των κερδοσκοπικών αγορών δεν πρόκειται να επηρεάσει δυσμενώς τις αγορές.

Ο δείκτης S&P 500 ανέκτησε το χαμένο έδαφος μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, που ήταν οι μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο. Τον τόνο έδωσαν οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων, για τις οποίες εκδηλώθηκε ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών η Amazon και η Alphabet, η μητρική της Google, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα – οι τιμές των μετοχών τους ενισχύθηκαν τουλάχιστον 3,2%. Επίσης, ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της AMC Entertainment Holdings και άλλες, τις οποίες αγόραζαν μετά μανίας οι μικροεπενδυτές, που «συχνάζουν» στην κοινότητα της ιστοσελίδας Reddit.

Αντιθέτως υποχώρησε εκείνη της GameStop, που πρωταγωνίστησε στην κερδοσκοπική επίθεση. Οι χρηματιστηριακοί οίκοι του Διαδικτύου, που δεν χρεώνουν προμήθειες, είχαν αρχικά επιβάλει περιορισμούς στις συναλλαγές και πλέον αυτοί ήρθησαν πλην των πιο ευμετάβλητων μετοχών. Η δε στροφή των μικροεπενδυτών από τις μετοχές στην αγορά πολύτιμων μετάλλων εκτίναξε την τιμή του αργύρου σε επίπεδα-ρεκόρ άνω των 30 δολαρίων η ουγγιά, για να εξασθενήσει αργότερα στα 28,88 δολάρια η ουγγιά.

Κατά τους αναλυτές της JPMorgan Chase, η διαμάχη, που εκδηλώθηκε κατά τις πρόσφατες κερδοσκοπικές κινήσεις, ανάμεσα στους μικροεπενδυτές και στα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου δεν θα πλήξει δραστικά τις αγορές. Συνήθως, όπως επισημαίνει η τράπεζα, μία αναδίπλωση μπορεί να παρατηρηθεί όταν οι προοπτικές για την ανάπτυξη είναι δυσοίωνες και υπάρχουν ενδείξεις για υπερτίμηση της μετοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή