Με οριακά κέρδη και χαμηλό τζίρο ξεκίνησε ο Φεβρουάριος

Με οριακά κέρδη και χαμηλό τζίρο ξεκίνησε ο Φεβρουάριος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι πρώτες ώρες της συνεδρίασης έδειχναν πως οι πωλητές θα κερδίσουν τη μάχη του προσήμου, καθώς η σχετικά ισχυρή άνοδος στο ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σβήστηκε μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, στη συνέχεια η αγορά εμφάνισε άμυνες στα επίπεδα των 744 μονάδων, ενεργοποιώντας κάποια χαρτοφυλάκια και φέρνοντας σιγά σιγά το Χ.Α. και πάλι σε θετικό έδαφος, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο τέλος οριακά υψηλότερα. Η μεταβλητότητα συνέχισε πάντως να είναι έντονη και ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η προσπάθεια στήριξης του τραπεζικού δείκτη βοήθησαν στη βελτίωση της τάσης στο Χ.Α. ώστε ο Φεβρουάριος να ξεκινήσει τουλάχιστον χωρίς απώλειες. Αν και ο μήνας παραδοσιακά είναι δύσκολος για τις αγορές, ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως η πρόσφατη διόρθωση στον Γενικό Δείκτη και η απουσία τού συνήθως ισχυρού Ιανουαρίου δημιουργούν ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές αλλά και για εκείνους που «τρέφονται» από την έντονη μεταβλητότητα.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +0,04% και στις 749,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,79 εκατ. ευρώ.

Κατά την Beta Securities, οι αγοραστές θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις 775 μονάδες για να αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Μέχρι να συμβεί αυτό η πιο αξιόπιστη στήριξη θα παραμένει η ζώνη των 700-710 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, όπου εκτός από την προηγούμενη συσσώρευση του Νοεμβρίου κινείται παράλληλα και ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, σημείο αναφοράς για τους αγοραστές και πιθανότατα η κυριότερη ζώνη άμυνας. Η αποκλιμάκωση της πτωτικής δυναμικής είναι ένα μικρό κέρδος για τους αγοραστές, ωστόσο οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση της τάσης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε και αυτός οριακά στα θετικά, στο +0,01% και στις 1.782,26 μονάδες, στο +0,87% και στις 1.062,01 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 446,96 μονάδες.
Μένει να δούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί και πάλι η αγορά για να μας δώσει αγοραστικό σήμα, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Αναμένεται σίγουρα αύξηση της μεταβλητότητας, παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να βλέπουμε πως εταιρείες οι οποίες έχουν κάτι να μας πουν συνεχίζουν να έχουν καλή εικόνα. Ολα δείχνουν πως οι εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και οι οποίες πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά μιας και ανοίγεται παράθυρο μέρος του δανείου να γίνει επιδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, το επόμενο διάστημα θα καθορίσει σε τι φάση βρισκόμαστε στο Χ.Α. Η παράταση του χρονοδιαγράμματος σε σχέση με την πανδημία σίγουρα επηρεάζει, παρ’ όλα αυτά η μεγαλύτερη εικόνα δείχνει ότι η αγορά έχει μπει σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά η οποία δεν έχει διαταραχθεί, τουλάχιστον ακόμη. Είναι δεδομένο ότι μία τόσο σημαντική άνοδος του τελευταίου διαστήματος θα χρειαστεί χρόνο πριν μας δείξει τη συνέχεια του έργου, τη στιγμή που οι 774 μονάδες αποτελούν σημαντική κοντινή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη και η κατοχύρωσή τους μόνο μπορεί να δώσει κίνηση ξανά προς τις 800 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή