ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να μην ισχύσει για το 2020 το 30% στις ηλεκτρονικές αγορές ζητεί το ΟΕΕ

Να μην ισχύσει για το 2020 το 30% στις ηλεκτρονικές αγορές ζητεί το ΟΕΕ

Την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, να μην ισχύσει για το 2020 η υποχρέωση των φορολογουμένων να έχουν κάνει με κάρτες και άλλα ψηφιακά μέσα αγορές που φτάνουν έως το 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους, επανέφερε ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο «Διενέργεια γενικών απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», ο κ. Κόλλιας είπε ότι «μετά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και τη συνεχή μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης, είναι λογικό πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να συγκεντρώσουν δαπάνες στο 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους. Ετσι, τα νοικοκυριά αυτά κινδυνεύουν με σημαντική φορολογική επιβάρυνση». Αναμένεται, λοιπόν, η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, έθεσε το θέμα της επιβολής προστίμων για παραβάσεις μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ). Ο πρόεδρος του ΟΕΕ χαρακτήρισε τα πρόστιμα εξοντωτικά. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν επιχειρήσεις με επιβολή προστίμων, καθώς δεν έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στις ΔΟΥ. 

«Το ΟΕΕ καταθέτει εκ νέου τη θέση του για την κατάργηση του άρθρου 54 Ε και την επαναδιατύπωσή του, έπειτα από διαβούλευση με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος εν μέσω πανδημίας προσπαθεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του».

Το ΟΕΕ θεωρεί σημαντική την απαλλαγή από την πληρωμή ενοικίων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου των επιχειρήσεων που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν, με κρατική εντολή, να παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως και τις 15 Ιανουαρίου.