Το κόστος των μέτρων θα ξεπεράσει τα 7,5 δισ. το 2021

Το κόστος των μέτρων θα ξεπεράσει τα 7,5 δισ. το 2021

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ξεπεράσει τα 7,5 δισ. ευρώ, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2021, το κόστος των μέτρων στήριξης κατά του κορωνοϊού, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη δημοσιονομική πίεση λόγω των παρατεταμένων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την πληροφορία (βλ. «Κ» 30/1/21) ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό των νέων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από χθες ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Γι’ αυτό και χρειάζεται σωστή στόχευση των μέτρων, είπε.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στον Παύλο Τσίμα, αναγνώρισε ότι «η κατάσταση εξελίσσεται χειρότερα απ’ ό,τι φαινόταν πριν από ένα μήνα». Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι «κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν». Πρόσθεσε, όμως, ότι οι δυνατότητες αυτές δεν είναι απεριόριστες. «Υπάρχουν απεριόριστες ανάγκες, αλλά περιορισμένοι πόροι», ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, προκειμένου να διευρυνθούν οι διαθέσιμοι πόροι, πραγματοποιούνται οι έξοδοι στις αγορές, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας, η οποία εξασφάλισε 3,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 31,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυξάνεται κάθε φορά που η χώρα βγαίνει στις αγορές, αλλά μειώνεται καθώς καλύπτονται ανάγκες και υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική, καθώς έχει ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της, είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. «Πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ του σήμερα και του αύριο», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την κάλυψη των παγίων δαπανών των ελληνικών επιχειρήσεων, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το κόστος θα επιχειρηθεί να καλυφθεί μέσω της ένταξης σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επίσης, δήλωσε ότι το νέο πλαίσιο της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις προσφέρει νέες δυνατότητες στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «υπό προϋποθέσεις» μπορούν να μετατραπούν τα επιστρεπτέα μέρη των μέτρων στήριξης σε άλλες μορφές ενίσχυσης. Στο ερώτημα για το αν θα μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα ένα τμήμα της βοήθειας των πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το οικονομικό επιτελείο θα διατυπώσει τη θέση του επ’ αυτού σε δύο μήνες, οπότε θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα για τα περιθώρια που υπάρχουν.

Ο υπ. Οικονομικών επανέλαβε, εξάλλου, ότι όσες επιχειρήσεις απορρίφθηκαν στο πλαίσιο του 5ου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Το 40% όσων έκαναν αίτηση παρουσίαζαν το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αύξηση τζίρου, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή