Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν κινδυνεύουν με νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης περίπου 100.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέφθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, είδαν μεν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται, σταδιακά όμως, με βάση τα λεγόμενα «μεταβατικά όρια». 

Αυτό ξεκαθάρισε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου. Να σημειωθεί ότι, από το 2022 και εφεξής, τα «παράθυρα» που είχαν μείνει ανοικτά από το καλοκαίρι του 2015 και οδηγούν στη συνταξιοδότηση με ευνοϊκότερους όρους από τον γενικό κανόνα των 67 ετών κλείνουν. 

Παραμένουν όμως ανοικτά, όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων μετά την 1.1.2022» καθώς «η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο –μεταβατικό– όριο ηλικίας». 

Ο κ. Κεγκέρογλου κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από το τέλος του τρέχοντος έτους καταργούνται τα μεταβατικά όρια, αλλά και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που έκανε αναφορά στο θέμα. Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για διάφορα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που «τρέχουν», με αιχμή αυτό στα ΕΛΤΑ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Να σημειωθεί ότι και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εξέφραζαν φόβους για μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση με αφορμή την αναφορά στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που χαρακτηρίζει τις δαπάνες πρόωρης συνταξιοδότησης ένα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και επισημαίνει ότι έως το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει η γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών).

Πλέον ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι σήμερα, ή αυτό θα συμβεί εντός του 2021, πως «δεν πρέπει να υφίσταται καμία σύγχυση και καμία ανησυχία». Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι σαφές ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. «Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε σε υπουργική απόφαση που ήδη ξεκαθαρίζει ότι «για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο –μεταβατικό– όριο ηλικίας».  

«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω ότι η ελληνική πολιτεία παραμένει ένα ευνομούμενο κράτος. Η παρούσα κυβέρνηση δεν νομοθετεί εν κενώ», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζοντας ότι: «Τα ζητήματα ασφάλισης είναι θέματα δύσκολα και σύνθετα. Σκοπός του υπουργείου είναι η απλοποίηση των κανόνων απονομής και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης». Και επανέλαβε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν έχει διαφοροποιηθεί καθώς και ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει».

Μάλιστα ο υφυπουργός προέτρεψε τους ασφαλισμένους να μην βιαστούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη με τον φόβο των αλλαγών, καθώς όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά αναπλήρωσης («είναι γενναία τα ποσοστά αναπλήρωσης κατά τα τελευταία έτη ασφάλισης», δήλωσε χαρακτηριστικά) και συνεπώς θα είναι επιζήμια μια λανθασμένη απόφαση για πρόωρη αποχώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή