Μέσα στον Φεβρουάριο οι υπογραφές του ντιλ της ΔΕΗ με την RWE

Μέσα στον Φεβρουάριο οι υπογραφές του ντιλ της ΔΕΗ με την RWE

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας ΔΕΗ – RWE για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, ΔΕΗ και RWE θα συστήσουν εντός του καλοκαιριού μια κοινή εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστό 49% και 51% αντιστοίχως και στην οποία θα εισφέρουν έργα ισχύος ενός γιγαβάτ η κάθε μία, τα οποία θα αναπτύξουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 3-5 ετών. 

Η ΔΕΗ θα εισφέρει αδειοδοτημένα έργα από το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που δεν είναι σε στάδιο κατασκευής ή ανάθεσης. Η γερμανική RWE θα εισφέρει επίσης αδειοδοτημένα έργα στην εγχώρια αγορά τα οποία αναζητεί με τη συνδρομή θεσμικών συμβούλων. Πρόθεση των δύο εταιρειών είναι η ανάπτυξης των πρώτων έργων στις αρχές του 2022, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα που αναμένεται να εγκατασταθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρείας που θα συσταθεί θα αποτελέσει συνάρτηση της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων που θα εισφέρουν οι δύο εταιρείες.

Η ΔΕΗ, μέσω της συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παίκτες στην αγορά ηλεκτρισμού, επιταχύνει το επιχειρηματικό της πλάνο για την ανάπτυξη ισχύος 1,5 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2024. Η RWE δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους διαθέτοντας συνολικό χαρτοφυλάκιο περίπου 46 GW εγκατεστημένης ισχύος. Η ισχύς από ανανεώσιμες πηγές του γερμανικού κολοσσού έφτασε στο τέλος του 2020 τα 10 γιγαβάτ, αποτέλεσμα μιας δυναμικής στρατηγικής εξαγορών και εξωστρέφειας που ανέπτυξε. Προκειμένου να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση, η RWE επενδύει σε καινοτόμα έργα όπως μονάδες αποθήκευσης θερμότητας, παραγωγή και χρήση υδρογόνου. Ο όμιλος απασχολεί συνολικά περίπου 20.000 άτομα παγκοσμίως. Η ΔΕΗ μέσω της συμφωνίας θα επωφεληθεί από την προχωρημένη τεχνογνωσία της RWE στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, καθώς και από εργαλεία χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας και η ίδια καλύτερους όρους.  

Η συμφωνία με την RWE, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάστηκε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, η γενική γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλ. Σδούκου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κ. Μουσουρούλης. Από την πλευρά της ΔΕΗ συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γ. Στάσσης, ενώ από την RWE ο διευθύνων σύμβουλός της R. M. Schmitz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή