Κατά 470 δισ. αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων το 2020

Κατά 470 δισ. αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων το 2020

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπλέον αποταμιεύσεις στις χώρες της Ευρωζώνης κρατούν το «κλειδί» της ανάκαμψης της οικονομίας, σύμφωνα με την HSBC. Οπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, οι περιορισμοί λόγω COVID-19 οδήγησαν σε «βουτιά» τις καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο τα εισοδήματα κινήθηκαν ανοδικά, επιστρέφοντας στα επίπεδα προ πανδημίας στο γ΄ τρίμηνο του 2020. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της HSBC, τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη αποταμίευσαν περίπου 470 δισ. ευρώ περισσότερο το 2020 από ό,τι το 2019.

Αυτές οι «υπερβάλλουσες» αποταμιεύσεις αγγίζουν το 3,9% του ΑΕΠ και ξεπερνούν το μισό του μεγέθους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζει η HSBC. Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, αν και οι ρυθμοί αποταμίευσης θα μειωθούν, ωστόσο, όπως υπολογίζει, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα κινηθούν κατά 210 δισ. ευρώ τουλάχιστον πάνω από τα επίπεδα του 2019, στην περιοχή της Ευρωζώνης, λόγω των συνεχιζόμενων lockdowns και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Αυτό το ποσό είναι κατά 260 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό του 2020, με τη μείωση αυτή να αντιπροσωπεύει περίπου το μισό της ανάπτυξης του ΑΕΠ που αναμένεται για το 2021 στην Ευρωζώνη (4,3%), ενώ η αύξηση που θα σημειωθεί στη ζήτηση, λόγω της πτώσης των αποταμιεύσεων,  αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση των ελλειμμάτων και του δανεισμού των κυβερνήσεων καθώς και στην «επιδιόρθωση» των ισολογισμών των εταιρειών,

Παράλληλα, συνολικά οι επιπλέον αποταμιεύσεις του 2020-2021 σε σχέση με τα επίπεδα των αποταμιεύσεων του 2019 θα αγγίξουν τα 680 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Αν και η HSBC δεν κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, πέραν του ότι αναμένει αύξηση 3,2% στην ιδιωτική κατανάλωση φέτος (από πτώση 3,3% το 2020), ωστόσο οι διεθνείς οίκοι έχουν επισημάνει μέσα από τις εκθέσεις τους πως η άνοδος της κατανάλωσης και των επενδύσεων θεωρείται σημαντική κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος. Εάν μέρος των αποταμιεύσεων – καταθέσεων των νοικοκυριών κατευθυνθεί στην οικονομία, και εάν οι αποταμιεύσεις επιβραδυνθούν φέτος λόγω της αύξησης της ζήτησης που ενδεχομένως να φέρει η άρση της αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία αργότερα μέσα στο έτος, τότε μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό αναπτυξιακό «μοχλό».

Αξίζει να αναφέρουμε πως το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 163 δισ. ευρώ, με τα 126,3 δισ. ευρώ από αυτά να είναι καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες και σημείωσαν αύξηση κατά 9,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Σε όρους ΑΕΠ, αυτή η αύξηση ξεπερνά το σύνολο της ανάπτυξης που αναμένει το οικονομικό επιτελείο για την ελληνική οικονομία φέτος (4,8% του ΑΕΠ), κάτι που υπογραμμίζει ότι ένα μεγάλο «στοίχημα» του 2021 είναι τα «παρκαρισμένα» αυτά χρήματα να διοχετευθούν στην οικονομία, μέσω της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή