Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε μικροεπενδυτές και hedge funds

Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε μικροεπενδυτές και hedge funds

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φάνηκε σαν ένας ψηφιακός όχλος να επιτέθηκε στους μεγαλοεπενδυτές της Wall Street και κατάφερε να τους νικήσει με τα ίδια τους τα όπλα. Η ιστορία των τελευταίων ημερών με τους μικροεπενδυτές που κατόρθωσαν να αντλήσουν δυσθεώρητα κέρδη και να προκαλέσουν ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων σε πανίσχυρα hedge funds εξακολουθεί να συναρπάζει. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν μάχη Δαβίδ εναντίον Γολιάθ ενώ άλλοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ψηφιακό ανάλογο του κινήματος «Καταλάβατε τη Wall Street» που εκδηλώθηκε περίπου πριν από μία δεκαετία ως αντίδραση στις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οποια κι αν είναι η τελική έκβαση αυτής της θεαματικής αναμέτρησης ανάμεσα σε μικροεπενδυτές και μεγάλα hedge funds,  υπάρχει ένας τρίτος και πολύ σημαντικός παίκτης σε αυτήν την υπόθεση, πέρα από τα δύο στρατόπεδα. Είναι η ψηφιακή χρηματιστηριακή πλατφόρμα Robinhood και οι όμοιές της, που διεκπεραιώνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές χωρίς να χρεώνουν προμήθειες και είναι προσιτές στους μικροεπενδυτές. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters, η Robinhood έχει παρουσιαστεί ως η ψηφιακή εφαρμογή που ενισχύει τη θέση των μικροεπενδυτών  ανοίγοντάς τους την πόρτα της Wall Street και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιφέρουν ένα είδος «εκδημοκρατισμού» του επενδυτικού παιχνιδιού.

Ισως αυτό να θεώρησαν και ορισμένοι από τους μικροεπενδυτές που επέμειναν να αγοράζουν τη μετοχή της GameStop ή κάποιες άλλες ημιθανείς μετοχές και τις οδήγησαν σε ιλιγγιώδη ύψη, όταν τα hedge funds στοιχημάτιζαν στην πτώση τους και επιδίδονταν κερδοσκοπικά στο κοινώς γνωστό ως «σορτάρτισμα». Στην προκείμενη περίπτωση, όμως, η πλατφόρμα Robinhood κατόρθωσε κάτι περισσότερο: έφερε από την αφάνεια στα πρωτοσέλιδα των New York Times την ιστοσελίδα Reddit και την «κοινότητα» WallStreetBets, ουσιαστικά μερικές παρέες ανθρώπων που αντήλλασσαν απόψεις στους κόλπους αυτής της ιστοσελίδας. Η συνεννόηση για τις μαζικές αγορές μετοχών της GameStop έγινε μέσα από την «κοινότητα» WallStreetBets και η διεκπεραίωση των εντολών για την αγορά των μετοχών μέσω της Robinhood.

Την περασμένη Πέμπτη, όμως, όταν οι επίμαχες μετοχές είχαν εκτοξευθεί σε διαστημικά ύψη, η Robinhood ανέστειλε τις συναλλαγές των μικροεπενδυτών εμποδίζοντάς τους να αγοράσουν άλλες μετοχές της GameStop. Και φυσικά η μετοχή της GameStop υποχώρησε αμέσως και αισθητά, φέρνοντας κέρδη στα funds. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις από τους μικροεπενδυτές, που φυσικά κατηγόρησαν τη Robinhood ότι τους πρόδωσε. Τα επιχειρήματα εύλογα, καθώς μόλις η Robinhood επέτρεψε εκ νέου τις συναλλαγές, η μετοχή της GameStop επέστρεψε στην ανοδική της πορεία.

Στο μεταξύ, ορισμένοι από τους μικροεπενδυτές και πελάτες της πρότειναν αμέσως να υποβάλουν μαζικές αγωγές κατά της πλατφόρμας και να την κατηγορήσουν ότι παραβίασε τους όρους των συμβολαίων όταν ανέστειλε τις συναλλαγές. Και δεν αποκλείεται να δεχθεί όντως ομοβροντία αγωγών εναντίον της.

Προκύπτει, όμως, πως οι πλατφόρμες αυτού του είδους έχουν εξασφαλισμένη ασυλία που τους προσφέρουν οι όροι των συμβολαίων της. 

Στο μεταξύ, απέκτησε αιφνιδιαστικά δημοσιότητα και ο ιθύνων νους του παιχνιδιού των μικροεπενδυτών, ο 34χρονος Κιθ Γκιλ, πρώην εκπαιδευτής σε ασφαλιστική εταιρεία της Μασαχουσέτης. Ηταν ο άνθρωπος που με το ψηφιακό ψευδώνυμο «το γατάκι που βρυχάται» άρχισε πριν από περίπου δύο χρόνια να προτείνει στους συνομιλητές του στο WallStreetBets να αγοράσουν μαζικά τη μετοχή της GameStop, μιας ημιθανούς εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών. 

Και αρκετοί τον ακολούθησαν. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι επένδυσε 53.000 δολάρια και τώρα οι επενδύσεις συγκεντρώνουν αξία ύψους 48 εκατ. δολαρίων. Οπως τονίζουν οι New York Times, ο ισχυρισμός του δεν μπορεί να ελεγχθεί για να εξακριβωθεί η ακρίβεια των όσων λέει. Η αμερικανική εφημερίδα αποδίδει, άλλωστε, το ιδιόμορφο αυτό χρηματιστηριακό δράμα σε ένα σύνδρομο αιτιών όπως η ανάπτυξη της Robinhood, η μεγάλη αστάθεια των αγορών εν μέσω πανδημίας, οι επιταγές που έχουν λάβει οι Αμερικανοί και πολλοί δεν ξέρουν πώς να ξοδέψουν τα χρήματα και προπαντός πώς να ξοδέψουν τον χρόνο τους όσοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και, για να θεραπεύσουν την ανία τους, καταφεύγουν στις ψηφιακές επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή