Αισιοδοξία για τις ΗΠΑ, θετικό κλίμα στις αγορές

Αισιοδοξία για τις ΗΠΑ, θετικό κλίμα στις αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσδοκία για ταχύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και ενός νέου πακέτου ενίσχυσης ώθησαν χθες ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκλεισαν όλα με κέρδη. 

Οι επενδυτές περίμεναν την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών με αντικείμενο το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Οπως τόνισε στο Reuters ο Ρας Μουλντ, στέλεχος της επενδυτικής AJ Bell, «οι αγορές έχουν την τάση να ρίχνουν μια ματιά σε μια δύσκολη κατάσταση και να κινούνται ακόμη πιο ανοδικά, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας συνδυασμός εμβολίων, αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής και κεντρικών τραπεζών που επιμένουν να στηρίζουν την οικονομία». Ωστόσο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία το νέο κύμα πανδημίας και οι καθυστερήσεις στην εμβολιαστική διαδικασία ήταν οι παράγοντες που την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χθες, πάντως, ώθηση στις εταιρείες τεχνολογίας έδωσε η είδηση ότι η γαλλική συμβουλευτική τεχνολογίας της πληροφορίας Atos διέκοψε τις συνομιλίες με την αμερικανική ανταγωνίστριά της DXC Technology, την οποία υπήρχε ενδεχόμενο να εξαγοράσει έναντι 10 δισ. δολ.

Οι μετοχές της Atos σημείωσαν άνοδο 2,8%, ενώ συνολικά ο κλάδος των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών κατέγραψε άνοδο 1,3% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδη 1,2%. Σε ό,τι αφορά τους εθνικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε χθες ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με κέρδη 1,56% αλλά και ο CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με κέρδη 1,16%. Με μικρά κέρδη 0,78% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε ο πετρελαϊκός κλάδος με τη μετοχή της ΒΡ να υποχωρεί κατά 3,4% μετά την ανακοίνωσή της ότι υποχώρησαν τα κέρδη της εξαιτίας μειωμένης ζήτησης για πετρέλαιο.

Πτώση άνω του 4% σημείωσε, άλλωστε, η τιμή του ασημιού, δίνοντας τέλος σε μια ανοδική πορεία που το είχε εκτινάξει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών εν μέσω της αναταραχής που είχε προκαλέσει στις αγορές η αντιπαράθεση μικροεπενδυτών και hedge funds γύρω από τη μετοχή της GameStop.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή