Στον έλεγχο του ομίλου Σαββίδη το 67% του ΟΛΘ

Στον έλεγχο του ομίλου Σαββίδη το 67% του ΟΛΘ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Τα δύο τρίτα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας SEGT, που ελέγχει το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, θα ελέγχει o όμιλος Ιβάν Σαββίδη, εφόσον εξασφαλίσει και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Πωλητής του πακέτου που αποκτά ο όμιλος Σαββίδη είναι το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP). Επειδή η συναλλαγή αφορά ποσοστά στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), η οποία ελέγχει το 67% του ΟΛΘ, και όχι απευθείας μετοχές της εισηγμένης, το τίμημα δεν ανακοινώθηκε. 

Μέχρι σήμερα, το 67% του ΟΛΘ κατέχει, από την ιδιωτικοποίησή του την άνοιξη του 2018, η SEGT. Η SEGT έχει, προσώρας, τρεις μετόχους: την DIEP, που κατέχει και το 47% (το οποίο τώρα πωλεί στην Belterra Investments, συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη), τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link (στην οποία συμμετέχει και η China Merchant Port International), η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments του ομίλου Σαββίδη, που ελέγχει το 20%. Εφόσον προχωρήσει η εξαγορά του ποσοστού της DIEP, η Belterra θα κατέχει το 67% της SEGT και διά αυτής, εμμέσως, σχεδό το 45% του ΟΛΘ, ενώ η γαλλοκινεζικών συμφερόντων Terminal Link διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό της στην SEGT, δηλαδή στο 33%. 

Η συμφωνία για τη συναλλαγή, που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες μέσω των οποίων οι DIEP και Belterra συμμετείχαν στην SEGT. Υπενθυμίζεται πως στον ΟΛΘ συμμετέχει ακόμα το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό 7,27% και το υπόλοιπο ποσοστό (25,73%) βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, μεταξύ της οποίας και Ελληνες και ξένοι θεσμικοί, με προεξάρχουσα τη Lansdowne Partners.

Το τελευταίο εξάμηνο επιταχύνεται η κινητικότητα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης γύρω από το μετοχικό, επενδυτικό και διοικητικό επίπεδο, αρχής γενομένης στις αρχές Ιουλίου του προηγούμενου έτους, οπότε και στο μάνατζμεντ της εισηγμένης τοποθετήθηκε στη θέση του εκτελεστικού προέδρου ο Αθ. Λιάγκος, πρόσωπο που φέρεται να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του ομίλου Σαββίδη: το φθινόπωρο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δεσμευτική επένδυση της επέκτασης του προβλήτα 6, έργο προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων, και μεθαύριο Παρασκευή εκπνέει η σχετική καταληκτική ημερομηνία, με πέντε σχήματα να αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες ο ΟΛΘ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ελέγχου των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, που έχει σε διαγωνιστική διαδικασία το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται τώρα και η δρομολογούμενη αύξηση του ποσοστού του ομίλου Σαββίδη στον ΟΛΘ, οδηγώντας πολλούς να εκτιμούν πως μπορεί ενδεχομένως να επιδιώξει μεσοπρόθεσμα και περαιτέρω ισχυροποίηση της συμμετοχής  του στην εισηγμένη. Οι ψυχραιμότεροι επισημαίνουν πάντως πως ενδεχομένως εξέπνευσε ο επενδυτικός ορίζοντας του γερμανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου DIEP και ίσως και άλλες συμφωνίες μεταξύ των μετόχων της SEGT, και έτσι ήταν ο προφανέστερος αγοραστής. Η Belterra ανακοίνωσε χθες πάντως πως «εφόσον υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση».

Υπενθυμίζεται πως το 67% του ΟΛΘ πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην SEGT έπειτα από σχετικό διαγωνισμό έναντι ποσού 231,92 εκατ. ευρώ και ανάληψης υποχρέωσης υλοποίησης επενδύσεων ύψους 180 εκατ. Χθες Τρίτη, αυτό το 67% αποτιμάτο στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου στα επίπεδα των 167 εκατομμυρίων ευρώ με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής.