Οι 6 επενδυτές διεκδικούν και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

Οι 6 επενδυτές διεκδικούν και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «παρών» και στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για τα μεταλλεία Εύβοιας, Καστοριάς και Φθιώτιδας έδωσαν οι υποψήφιοι επενδυτές που διεκδικούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο στο Λούτσι. 

Τα έξι επενδυτικά σχήματα, που εμφανίστηκαν μία ημέρα πριν, στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η ΛΑΡΚΟ αλλά ανήκουν στο Δημόσιο, κατέθεσαν την Τρίτη προσφορές και στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για τα ιδιόκτητα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Η εξέλιξη ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αφού κοινός στόχος των δύο παράλληλων διαγωνισμών είναι να υπάρξει συνέχεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας, κάτι που προϋποθέτει και μεταλλεία και εργοστάσιο παραγωγής. Τους δύο διαγωνισμούς από ελληνικής πλευράς διεκδικούν ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος είχε εμφανισθεί και στην πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ το 2009, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την ΑD Holdings, όμιλο υπηρεσιών με έδρα την Ελβετία, που δραστηριοποιείται στο trading των commodities. Η εταιρεία φέρεται να συνδέεται με τον κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, πρώην διοικητικό στέλεχος της ΛΑΡΚΟ και στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος της Feni Industries στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία μέσω σειράς εξαγορών κατέληξε στο fund GSOL. 

Το διεθνές ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει τον όμιλο Trafigura Group με κεφαλαιοποίηση 147 δισ. ευρώ και  δραστηριότητα στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Βόρεια Αμερική, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Αυστραλία και στη Μέση Ανατολή, τον καθετοποιημένο όμιλο ορυκτών πόρων Tharisa Plc, τον μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο Solway Investment Group με έδρα την Ελβετία, που λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, και την Commodity and Mining Insight Ireland Limited, συνδεδεμένη εταιρεία της Commodity and Mining Insight UK Limited, εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών, η οποία φέρεται να λειτουργεί για λογαριασμό κάποιου μεγάλου πελάτη της.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, τον ειδικό διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ, που διαχειρίζονται την τύχη της ΛΑΡΚΟ, είναι το κατά πόσον το κατ’ αρχήν αυτό ενδιαφέρον θα καταστεί δεσμευτικό στην επόμενη κρίσιμη φάση των δύο διαγωνισμών και το κατά πόσον θα καταφέρουν να διασφαλίσουν μια βιώσιμη συνέχεια για την εταιρεία υπό το  νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Εκσυγχρονισμός

Τα δύσκολα συνδέονται με το εργοστάσιο της Λάρυμνας και συγκεκριμένα τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή του με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την αντικατάσταση του απαρχαιομένου μηχανικού εξοπλισμού. Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που το μοντέλο παραγωγής συνεχίσει να είναι αυτό της πυρομεταλλουργίας. Για την αλλαγή του στο μοντέλο της υδρομεταλλουργίας, οι επενδύσεις φτάνουν μέχρι και τα 700 εκατ. ευρώ. Η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Λάρυμνας και της καθετοποιημένης μεταλλευτικής δραστηριότητας προϋποθέτει και χαμηλό κόστος ρεύματος, ζήτημα δύσκολης διαχείρισης, ειδικά μετά τις προτάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια σε ποσοστό 40%-50%. 

Το πετρέλαιο του μέλλοντος

Σε αντίθεση με το εργοστάσιο, σταθερό εκτιμάται ότι θα παραμείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεταλλεία και τα κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «το πετρέλαιο και το αέριο του μέλλοντος», λόγω της χρήσης τους για μπαταρίες. Είναι γνωστό το κάλεσμα του ιδρυτή της Tesla Ελον Μασκ προς τις εταιρείες εξόρυξης. «Παρακαλώ, όπου και αν βρίσκεστε εκεί έξω, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο», είχε πει ο Ελον Μασκ, υποσχόμενος ένα τεράστιο συμβόλαιο από την Tesla για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν η εξόρυξη γίνεται με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο. Τα σημαντικά αποθέματα νικελίου εκτιμώμενης αξίας 20 δισ. δολαρίων και η δυνατότητα παραγωγής και κοβαλτίου είναι η «προίκα» της προβληματικής ΛΑΡΚΟ που έχει δελεάσει εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή