Αναμένεται η έγκριση του ESM για πρόωρη εξόφληση 3,1 δισ. στο ΔΝΤ

Αναμένεται η έγκριση του ESM για πρόωρη εξόφληση 3,1 δισ. στο ΔΝΤ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κατά τον τρέχοντα ή τον επόμενο μήνα, περιμένει ο ΟΔΔΗΧ για να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση ενός ακόμη τμήματος του δανείου προς το ΔΝΤ, περιορίζοντας δραστικά το υπόλοιπο των υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, ήταν να εξοφλήσει η χώρα ποσόν 3,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στις δόσεις του 2021 και του 2022. Εν τω μεταξύ, όμως, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του υπουργού, πληρώθηκαν οι υποχρεώσεις που «έτρεχαν»  τον Ιανουάριο και έτσι στο τέλος του προηγούμενου μήνα είχε απομείνει υπόλοιπο 3,2 δισ. για τη διετία 2021-2022, ενώ στο τέλος Μαρτίου, το ποσό θα έχει περιοριστεί περαιτέρω στο 3,1 δισ. ευρώ. Στο επίπεδο αυτό αναμένεται να κυμανθεί το ποσό που θα εξοφληθεί πρόωρα, εφόσον δοθεί η έγκριση από τον ESM σύντομα, όπως αναμένεται.

Το ποσόν είναι μελετημένο έτσι ώστε να  διατηρηθεί ένα υπόλοιπο δανείου, περίπου 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο θεωρείται από το Ταμείο ως το όριο για να συνεχίσει να ασκεί τη μεταπρογραμματική του εποπτεία. Το ποσόν αυτό, του 1,7 δισ. ευρώ, θα εξοφληθεί το 2023 και το 2024, οπότε θα κλείσει και τυπικά το κεφάλαιο της δανειακής στήριξης από το ΔΝΤ που σημάδεψε τη μνημονιακή περίοδο. Επί της ουσίας, βεβαίως, το Ταμείο αποτελεί ήδη σε μεγάλο βαθμό παρελθόν ως προς τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Η κίνηση, στην περίοδο αυτή των χαμηλών επιτοκίων, είναι ασφαλώς συμφέρουσα, καθώς εξοφλούνται ακριβά δάνεια από το Ταμείο με φθηνό δανεισμό από τις αγορές. Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο δανεισμός 3,5 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 0,8%, όταν τα επιτόκια του δανείου του Ταμείου είναι περίπου δύο μονάδες υψηλότερα.

Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται το προφίλ του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα εκπέμπεται και ένα σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βαδίζει σταθερά στην εξόφληση των υποχρεώσεών της, έχοντας απομακρυνθεί από τις δυσκολίες του παρελθόντος.

Για τους λόγους αυτούς αναμένεται να δοθεί και η έγκριση του ESM, η οποία είναι απαραίτητη καθώς ο μηχανισμός έχει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή, όπως και το ΔΝΤ. Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρώνει αντίστοιχο ποσοστό του δανείου της και από τον μηχανισμό, εκτός αν ο τελευταίος την απαλλάξει από αυτή την υποχρέωση. Ετσι έγινε και το 2019, όταν αποπληρώθηκαν 2,7 δισ. ευρώ, με την έγκριση του μηχανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή