ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 600.000 μισθωτοί πληρώνονται την Πέμπτη από το Δημόσιο

Πάνω από 600.000 μισθωτοί πληρώνονται την Πέμπτη από το Δημόσιο

Νέες πληρωμές για πάνω από 600.000 μισθωτούς έχουν προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όσον αφορά τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού Ιανουαρίου, αλλά και μισθών του μηχανισμού «Συν-Εργασία». Χρήματα στους λογαριασμούς τους αναμένεται να δουν και οι επαγγελματίες της Τέχνης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, συμμετέχοντας σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων, αναμένεται επίσης η ενίσχυση των επιστημόνων. Βέβαια, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι το θέμα της επέκτασης της ενίσχυσης επαγγελματιών μέσω της καταβολής των 534 ευρώ είναι κάτι που προβληματίζει το υπ. Εργασίας και θα υπάρξει σχετική συζήτηση με το υπ. Οικονομικών, ενώ αναγνώρισε ότι εστίαση και τουρισμός έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας. Οσον αφορά τις πληρωμές, για αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί:  

• Η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων μηνός Ιανουαρίου 2021.

• Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας – μηχανισμός «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο του 2020.

• Η αναλογία δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 για τους δικαιούχους οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας – μηχανισμός «Συν-Εργασία».

• Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 των επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο μητρώο καλλιτεχνών μέχρι την 10/1/2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού εφόσον έχουν υποβάλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Βασική προϋπόθεση για να λάβουν την ειδική αποζημίωση είναι να είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr. Αλλά και να μην έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και να μη λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Οφειλές ΕΦΚΑ

Εν τω μεταξύ, την πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για «κούρεμα» οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετέφερε στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε επίσης την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η πανδημία επηρέασε όλες τις χώρες και ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο, υπογράμμισε την επιδότηση απασχόλησης και την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ως μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του εργατικού δικαίου το οποίο, όπως εξήγησε, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, και προανήγγειλε ρύθμιση για την τηλεργασία.