Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν τα νέα NPEs, εκτιμούν διεθνείς οίκοι

Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν τα νέα NPEs, εκτιμούν διεθνείς οίκοι

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτηρίζουν την πρόκληση των νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα προκύψουν φέτος, μετά τη λήξη του μέτρου της αναστολής δόσεων, οι αναλυτές της Bank of America Securities καθώς και οίκων αξιολόγησης.  

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από την περίοδο της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2008-2017, με τις θέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησης να είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία και αναμένεται να αυξήσει η πανδημία, όπως σημειώνει η Bank of America Securities, εκτιμώντας πως τα καθαρά νέα NPEs φέτος θα κινηθούν στα 5,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η S&P Intelligence σημειώνει πως, λόγω και των μέτρων στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τα νέα NPEs αναμένεται να είναι διαχειρίσιμα, αν και όλα εξαρτώνται από την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Τρία συμπεράσματα

Προσπαθώντας να υπολογίσει πόσα εξυπηρετούμενα δάνεια θα «κοκκινίσουν» φέτος, η BofA αναλύει τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα: 

1) Οι ελληνικές τράπεζες εργάζονται με την υπόθεση ότι το 15%-20% των δανείων που είναι σε μορατόριουμ θα «κοκκινίσουν», αλλά με πολυετή ορίζοντα πρόβλεψης. Σε ορίζοντα ενός έτους, οι τράπεζες τοποθετούν την αθέτηση στο 10,6%. 

2) Τα δάνεια σε μορατόριουμ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αθέτησης, διότι φέρουν υψηλότερο συνδυασμό δανείων αυξημένου πιστωτικού κινδύνου (στάδιο 2). 

3) Η συνολική πιθανότητα αθέτησης για τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 6,6% σε ετήσια βάση (κοντά στα επίπεδα του 2019).
Ενα άλλο συμπέρασμα που αντλεί η BofA είναι ότι συνολικά οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες (σιωπηρά) εκτιμούν πως θα «σκάσουν» δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ (τόσο εγχώρια όσο και δάνεια εκτός Ελλάδας). Ωστόσο, το «μήνυμα» που έχουν δώσει στην αγορά είναι πως το άθροισμα των νέων ακαθάριστων εισροών NPE θα κινηθεί περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Ο οίκος πιστεύει ότι αυτή η διαφορά οφείλεται πιθανότατα στο ότι οι τράπεζες αναφέρουν εκτιμήσεις που αφορούν τη λήξη των αναστολών και περιλαμβάνουν τα δάνεια εντός Ελλάδας.

Ο οίκος τονίζει πως τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης καθώς και η ευελιξία που έχει δοθεί από τις εποπτικές αρχές έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στον σχηματισμό NPEs, ενώ η αγορά NPEs έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, εκτιμά όμως πως η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μια πιο άκαμπτη προσέγγιση όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των δανείων αυτών.

Με βάση τα παραπάνω υπολογίζει πως οι συνολικές ακαθάριστες εισροές NPEs το 2021 θα διαμορφωθούν στα 10,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξυπηρετούμενων δανείων εκτός μορατόριουμ και εκτός Ελλάδας). Οπως πάντως προσθέτει, αν και η πανδημία δημιουργεί νέα NPEs, το τέλος των αναστολών σημαίνει πως πολλά «παγωμένα» δάνεια που είναι σε ρύθμιση θα γίνουν εξυπηρετούμενα. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκροές, τα καθαρά νέα NPEs φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BofA, έως το 2023 ο δείκτης NPE στην Ελλάδα μπορεί να υποχωρήσει στο 5%-10%, αν και ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να αντλήσουν κεφάλαια για να το επιτύχουν.

Διαχειρίσιμη κατάσταση

H S&P, από την πλευρά της, φιλοξένησε στην πλατφόρμα της Market Intelligence απόψεις αναλυτών για τον αντίκτυπο που θα έχει το τέλος των μορατόριουμ και, όπως καταλήγει, αν και η πρόκληση είναι τεράστια, παραμένει διαχειρίσιμη. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαχειρίσιμη αλλά περίπλοκη κατάσταση», επισήμανε ο Πολ Χόλινγκγουορθ, αναλυτής της SmartKarma, μιας ανεξάρτητης ερευνητικής πλατφόρμας επενδύσεων, τονίζοντας πως το πρόγραμμα «Γέφυρα» θα προσφέρει σημαντική στήριξη στις τράπεζες μόλις λήξουν οι αναστολές. Στην ανάλυση αναφέρεται πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού παρόμοιας επιδότησης για την υποστήριξη εταιρειών και έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για αυτό με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Επιπλέον, «οι τράπεζες μπορούν να αποφασίσουν να συνάψουν δικές τους συμφωνίες αναδιάρθρωσης με δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο των κρατικών επιδοτήσεων», σημείωσε ο Πάου Λαμπρό, αναλυτής της Fitch Ratings.
Πάντως είναι ακόμη νωρίς, κατά την S&P, για να γνωρίζουμε το ακριβές επίπεδο των νέων NPEs. Πολλά εξαρτώνται και από την πρόοδο του εμβολιασμού και την ταχύτητα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει ο Γκόκσενιν Καράγκοουζ, πιστωτικός αναλυτής της S&P Global Ratings. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή