Ζημίες 5,7 δισ. δολ. για την BP, 7.800 απολύσεις στη Siemens Energy

Ζημίες 5,7 δισ. δολ. για την BP, 7.800 απολύσεις στη Siemens Energy

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κραδασμούς υφίσταται ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφενός, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της ελαττωμένης ζήτησης καυσίμων, αφετέρου, λόγω του νέου προσανατολισμού του στις καθαρές μορφές ενέργειας. Ο βρετανικός κολοσσός της ΒΡ εμφάνισε για το 2020 ζημίες της τάξεως των 5,7 δισ. δολαρίων, οι οποίες ήταν και οι πρώτες μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας. Η δε γερμανική Siemens Energy, μέλος του ευρύτερου ομίλου Siemens, ανακοίνωσε χθες πως πρόκειται να προβεί σε δραστική μείωση 7.800 θέσεων εργασίας λόγω στροφής σε ανανεώσιμες πηγές και μείωσης της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι ο γαιάνθρακας και το πετρέλαιο.

Πλήγματα πανδημίας

Ειδικότερα, η ΒΡ ανέφερε πως στην πανδημία του κορωνοϊού οφείλονται οι ζημίες, διότι επλήγη η ζήτηση για «μαύρο» χρυσό, ενώ προειδοποίησε πως και η φετινή χρονιά ξεκίνησε με δυσκολίες εξαιτίας των νέων ευρύτατων περιορισμών γενικής φύσεως αλλά και των ειδικότερων, που αφορούν τα διεθνή ταξίδια. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο διευθύνων σύμβουλος, Μπέρναρντ Λούνεϊ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η μετάβαση της εταιρείας του σε ένα πιο πράσινο μέλλον και λιγότερο ρυπογόνο βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο στόχος, τον οποίο έχει θέσει, είναι η παραγωγή 50 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, όταν σήμερα φθάνει μόλις στα 3,3 γιγαβάτ (GW).

Παράλληλα, θα περιορίζει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να μειώσει τους ρύπους. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της ΒΡ αναμένεται να αυξηθούν στα 13 δισ. δολάρια φέτος, εκ των οποίων 9 δισ. δολάρια θα παραμείνουν τοποθετημένα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, όταν το 2020 ο συνολικός προϋπολογισμός είχε ανέλθει στα 12 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η BP εμφάνισε κέρδη 115 εκατ. δολαρίων, υστερώντας από τις προβλέψεις των αναλυτών λόγω των αδύναμων πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των υποτονικών συναλλαγών στις αγορές εμπορευμάτων. Οι εκ νέου περιορισμοί λόγω κορωνοϊού αναμένεται να επηρεάσουν έτι περαιτέρω την ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις αρχές του 2021. Eντούτοις, στα μέσα του έτους, όπως σημείωσε ο Μπέρναρντ Λούνεϊ, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να επανέλθουν στον μέσον όρο πενταετίας.

Η τιμή της μετοχής της ΒΡ έχει απολέσει πάνω από το 40% της αξίας της το παρελθόν έτος και παραμένει πλησίον του ναδίρ 25ετίας, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες για την ζήτηση του πετρελαίου και την ικανότητά της να αναπροσανατολιστεί από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια. 

Ανάλογα είναι τα ερωτήματα, που εγείρονται για όλο τον τομέα και τις εταιρείες του, όπως και για τη γερμανική Siemens Energy. Χθες, δήλωσε πως το ένα έκτο των εργαζομένων της στους βραχίονες φυσικού αερίου και πετρελαίου θα περικοπεί, όπερ μεταφράζεται σε 7.800 απολύσεις έως τη λήξη του οικονομικού έτους 2025 – σε αυτές συγκαταλέγονται σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, καθώς και 1.700 στις ΗΠΑ. Σχεδόν το 75% των περικοπών αφορά θέσεις εργασίας στη διοίκηση και την πώληση. Κι αυτό κρίνεται σκόπιμο, διότι η εταιρεία απεξαρτάται σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα (τον τελευταίο καιρό η ΒΡ, αντιστοίχως, έχει μειώσει δραστικά τους μηχανικούς και τους γεωλόγους της ομάδας ανίχνευσης πετρελαίου). Συνολικά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Siemens Energy απασχολούνται σχεδόν 46.000 άτομα, ενώ οι δραστηριότητές της έχουν να κάνουν με την κατασκευή και συντήρηση αεριοστροβίλων, που χρησιμοποιούνται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ως ύλη τον γαιάνθρακα και το φυσικό αέριο. Τέλος, όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της Κρίστιαν Μπρουτς, «η ενεργειακή αγορά αλλάζει άρδην, προσφέροντάς μας νέες ευκαιρίες και δημιουργώντας νέες προσκλήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή