Οι επενδυτές της Γενιάς Z αναστατώνουν τα χρηματιστήρια
ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι επενδυτές της Γενιάς Z αναστατώνουν τα χρηματιστήρια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τζέιμς Βιγιαλόμπος, σύμβουλος επικοινωνιών σε ασφαλιστική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, κατέβασε την εφαρμογή χρηματομεσιτείας Robinhood τον Σεπτέμβριο. Ηταν διστακτικός στο να ασχοληθεί με χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά λίγους μήνες αργότερα δημιούργησε λογαριασμό εκεί. Επίσης, μελετούσε τους κλάδους που είχαν χτυπηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και το πότε τελικά θα ανακάμψουν. Αρχισε να παρακολουθεί βίντεο στο YouTube σχετικά με τις μετοχές και προσχώρησε σε ομάδα στο Facebook, που δημιουργήθηκε από έναν φίλο του. Ο τελευταίος, όπως επισημαίνει ο κ. Βιγιαλόμπος, «πραγματικά ασχολείται με επιλογές συναλλαγών». Ο ίδιος έχασε γρήγορα 1.200 δολάρια, αλλά τα κάλυψε σύντομα. Στις αρχές της εβδομάδας τοποθέτησε 551 δολάρια σε ομάδα μετοχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν εκείνες της BlackBerry και της AMC Entertainment Holdings. Η ομάδα είναι γνωστή ως «meme stock» (σ.σ.: μετοχή που αγοράζεται λόγω μιμητισμού) και γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα σε διαδικτυακά φόρουμ, όπως το Reddit.

Πατώντας τα πλήκτρα στο iPhone του, ο Τζέιμς Βιγιαλόμπος διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο στο κύμα των μαζικών αγορών, το οποίο προκάλεσε χάος στα χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα και αναστάτωσε μεγάλα ονόματα της Γουόλ Στριτ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία βρέθηκαν να αγοράζουν και να πωλούν περισσότερες μετοχές από όσες είχαν αγοράσει και πουλήσει τα προηγούμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο Τζέιμς Βιγιαλόμπος είναι μόλις 25 ετών δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η Apex Clearing, η οποία αναλαμβάνει τη διευκόλυνση συναλλαγών για χρηματιστηριακές εταιρείες, δήλωσε ότι σχεδόν τα 6 εκατομμύρια λογαριασμοί που άνοιξε το 2020 αντιστοιχούσαν σε μια αύξηση 137% από το 2019. Περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς ανήκει σε επενδυτές της Γενιάς Z, δηλαδή άτομα που είχαν γεννηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή ήσαν νεότεροι, με μέσο όρο ηλικίας τα 19 χρόνια. Η δε πλατφόρμα της Robinhood αναφέρει ότι η μέση ηλικία των 13 εκατομμυρίων χρηστών της είναι τα 31 έτη.

Σε συνεντεύξεις τις οποίες πήρε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από άνω των δώδεκα χρηστών εφαρμογών χρηματομεσιτείας, διαπίστωσε την ύπαρξη μιας νεότερης γενιάς, η οποία προσεγγίζει τις συναλλαγές πολύ διαφορετικά από τους παραδοσιακούς διαπραγματευτές της Γουόλ Στριτ. Πρόκειται, δηλαδή, για νέες γυναίκες και νέους άνδρες που «κυκλοφορούν» άνετα στις ψηφιακές κοινότητες, είτε παρακολουθούν θέματα στο Reddit, είτε σχολιάζουν στο Twitter, είτε συνεργάζονται με συναδέλφους στην πλατφόρμα Slack. Εμφανίζονται, επίσης, οι άνθρωποι αυτοί σε μια εποχή φθηνών και γρήγορων διαδικτυακών συναλλαγών, που τροφοδοτούνται με το ρευστό των κρατικών προγραμμάτων άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας. Συν τοις άλλοις, έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο εξαιτίας της καραντίνας του κορωνοϊού.

Αν και οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «αγοραστές που διακρατούν τις μετοχές τους» και αποφεύγουν τη μεταπήδηση από τον έναν τίτλο στον άλλο, δεν απέκλεισαν τις περιστασιακές κερδοσκοπικές κινήσεις. «Το βλέπω ως ένα ουσιαστικά τυχερό παιχνίδι, οπότε δεν βάζω περισσότερα από ό,τι είμαι διατεθειμένος να χάσω», δήλωσε ο 27χρονος χρήστης της Robinhood Γουίλ Καλουάρτ.

Η Νίσα Ντεσάι, επικεφαλής της Andav Capital, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι αν και οι νεότεροι επενδυτές ενδέχεται να μην ακολουθούν τους συμβατικούς κανόνες, δεν σημαίνει ότι δεν κερδίζουν. «Εάν μπορούν να επενδύσουν αύριο και να αποχωρήσουν σε δύο εβδομάδες, ποιος θα ισχυριστεί πως δεν πρόκειται για λογική απόφαση;», επισήμανε, τέλος, η κ. Ντεσάι.