Ράλι στην αγορά ομολόγων πυροδότησε ο «Σούπερ Μάριο»

Ράλι στην αγορά ομολόγων πυροδότησε ο «Σούπερ Μάριο»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ράλι «απάντησε» η αγορά ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, που φέρνουν τον Μάριο Ντράγκι να αναλαμβάνει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Οι επενδυτές βρήκαν στο πρόσωπο του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ τον κατάλληλο άνθρωπο για να οδηγήσει τη γειτονική χώρα στην έξοδο από την κρίση, αλλά και έναν «σύμμαχο» των αγορών. Η φράση «whatever it takes» («ό,τι χρειαστεί») που τον συνοδεύει, από τη στάση που τήρησε κατά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς και η γενικότερη στήριξη προς τις χώρες της περιοχής, μέσω και της εκκίνησης του QE το 2015 αλλά και της διατήρησης των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, αποτελεί για τους επενδυτές το απόλυτο σήμα ηρεμίας στο τρέχον χρονικό διάστημα, ενισχύοντας τη διάθεσή τους για ρίσκο. Για την Ελλάδα ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η παρουσία του «Σούπερ Μάριο» στο προσκήνιο, έστω και μέσω Ιταλίας, σίγουρα θα είναι «επικερδής». 

«Βουτιά» αποδόσεων

Το ισχυρό ράλι των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας να σημειώνει «βουτιά» άνω του 10% και στο 0,587%, μεταδόθηκε ταχύτατα στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, με τα πορτογαλικά 10ετή ομόλογα να βλέπουν την απόδοσή τους να υποχωρεί κατά 34% (στο 0,036%) και τα ισπανικά κατά 8% (στο 0,11%). Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν και οι ελληνικοί τίτλοι με το 10ετές (λήξης Ιουνίου 2030) να υποχωρεί στο 0,63% (πτώση 7%) και το 5ετές να κινείται με σχεδόν μηδενική απόδοση (0,002%, πτώση 97%). Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε και πάλι χθες με αρνητικά και ιστορικά χαμηλά επιτόκια (-0,32%) κατά τη δημοπρασία των εντόκων 13 εβδομάδων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιλογή Ντράγκι αποτελεί μία πολύ καλή εξέλιξη για την Ιταλία, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να απορροφήσει η χώρα ένα σημαντικό μερίδιο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. –θέμα το οποίο πυροδότησε την πρόσφατη πολιτική κρίση στη Ρώμη–, αλλά είναι ένα πολύ θετικό νέο και για το σύνολο της Ευρώπης. Ως ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για ενίσχυση της ώθησης για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της περιοχής. Παράλληλα, το όνομα του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ είναι στενά συνδεδεμένο με τις όλο και χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, προκαλώντας εκ νέου χθες ένα κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές. 

Ενισχύει την Ελλάδα

Σίγουρα η βιωσιμότητα του χθεσινού ράλι, όπως και η επιτυχία του Ντράγκι να σχηματίσει τελικώς κυβέρνηση στην Ιταλία, εξαρτώνται από το αν θα υπάρξει ευρεία συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας για την ατζέντα της κυβέρνησης, τη στιγμή που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα στην ιταλική Βουλή, έχει ήδη δείξει την αντίθεσή του. Το βέβαιο είναι πάντως πως μία κυβέρνηση Ντράγκι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό νέο για τις χώρες της περιφέρειας καθώς και για την Ελλάδα.Το πρώτο «κέρδος» της Ελλάδας αφορά τα «τεχνικά» της αγοράς ομολόγων. Η αυξημένη όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογα της περιοχής ωφελεί τους ελληνικούς τίτλους, καθώς έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη και άρα είναι πιο ελκυστικοί για τους… κυνηγούς αποδόσεων. Παράλληλα, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, έχει υπάρξει υποστηρικτικός αλλά και γενναιόδωρος προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας αναμφίβολο success story την πορεία της, καθώς έφτασε να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Ως υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, έχει επίσης στηρίξει απόλυτα τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα τα τελευταία χρόνια. 

Μεγάλες προσδοκίες

Οπως εξηγεί στην «Κ» και ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING, πέρα από το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά ομολόγων, καθώς αποτιμάται γρήγορη λύση στην πολιτική κρίση της Ιταλίας, οι χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα έχουν να κερδίσουν από την παρουσία Ντράγκι, αφού στο πρόσωπό του θα βρουν έναν υποστηρικτή των αγορών και έναν πολύ ικανό πολιτικό, κάτι το οποίο θα μετρήσει πολύ στην ευρωπαϊκή σκηνή. Οπως τονίζει και ο Σεμπάστιεν Γκάλι, μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management, ο Μάριο Ντράγκι υπηρέτησε την ευρωπαϊκή περιφέρεια κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ, κάτι που τον κατέστησε μία σημαντική εθνική και διεθνή προσωπικότητα, και σίγουρα αποτελεί έναν game changer.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή