Οι ΗΠΑ χρειάζονται «απεγνωσμένα» το πακέτο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ χρειάζονται «απεγνωσμένα» το πακέτο Μπάιντεν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συμφώνησαν, την περασμένη Τρίτη, στην ανάγκη για πολυμερείς λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυκολίες που προκαλούνται από το χρέος των χωρών και άλλα ζητήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, όπως ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ. Η τηλεφωνική επικοινωνία της Γέλεν με την Γκεοργκίεβα ήταν η τελευταία μιας σειράς τηλεφωνικών επικοινωνιών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της παγκόσμιας οικονομίας μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υπουργός Γέλεν εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί στενά με το ΔΝΤ «για τη συνέχιση της αποτελεσματικής αντίδρασης στην πανδημία COVID-19, την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τη μάχη κατά της οικονομικής ανισότητας, αλλά και τη δυναμική αντιμετώπιση της απειλής από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η κ. Γκεοργκίεβα σε μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter χαρακτήρισε το τηλεφώνημα «θερμό και παραγωγικό». «Συμφωνήσαμε ότι η μάχη κατά της πανδημίας, η ενίσχυση της ανάπτυξης, η μάχη κατά της ανισότητας των εισοδημάτων, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κορυφαίες προτεραιότητες, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι η παγκόσμια συνεργασία για την υποστήριξη των χωρών με χαμηλά εισοδήματα», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «To 2021 είναι μία καθοριστική χρονιά δράσης!».

Την ίδια ημέρα, η κ. Γέλεν δήλωσε ότι οι νέες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού έδειξαν πως οι ΗΠΑ χρειάζονται «απεγνωσμένα» την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο για την προώθηση του πακέτου βοήθειας που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά των οικονομικών επιπτώσεων της COVID-19. «Την προηγούμενη χρονιά η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με την ανάπτυξη που προβλέπει το CBO, θα χρειαστούν χρόνια για να φθάσει και πάλι η χώρα σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης του εργατικού δυναμικού της», ανέφερε η Γέλεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού μίλησε με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας για το προτεινόμενο από τον Μπάιντεν αμερικανικό σχέδιο διάσωσης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CBO επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του την περασμένη Δευτέρα, προχωρώντας σε πιο θετικές προβλέψεις για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το 2021. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση των θέσεων εργασίας στα επίπεδα προ πανδημίας δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή