Απώλειες στο Χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση του τζίρου

Απώλειες στο Χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση του τζίρου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην ανοδική κίνηση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων έδωσε χθες το Χρηματιστήριο, επιστρέφοντας στο «κόκκινο», με τον τζίρο να σημειώνει ελεύθερη πτώση υπογραμμίζοντας την πλήρη απουσία των επενδυτών. Ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που μπόρεσαν να προσφέρουν στηρίξεις στην αγορά και να περιορίσουν την πτώση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των blue chips έκλεισε με απώλειες, ενώ πιέσεις δέχτηκαν και οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές. Ο αγώνας δρόμου με τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας συνεχίζεται και δεν διαφαίνεται ακόμα η απελευθέρωση του Χ.Α. από την έντονη μεταβλητότητα και τα… μπρος-πίσω του Γενικού Δείκτη, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές. Χωρίς αμφιβολία, η πορεία της αγοράς αυτό το διάστημα θα παραμένει στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας και άρα του lockdown της οικονομίας.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 760,78 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 756,90 (-0,97%) και 766,23 μονάδων (+0,25%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 34 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 0,45% στις 1.815,05 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,75% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.065,78 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, οι μόνοι τίτλοι που «διασώθηκαν» ανοδικά είναι οι Coca-Cola, Lamda Development, Aegean, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ (-3,99%), Βιοχάλκο (-2,77%) και Μυτιληναίος (-2,25%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 452,21 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,54%, την Eurobank στο -0,34%, την Πειραιώς στο -1,26% και την Εθνική να ξεχωρίζει στα θετικά με κέρδη 0,39%.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 760 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Αντιθέτως, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να φλερτάρουν με πολυετή ιστορικά υψηλά. Η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και η εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ, στηρίζει την προσπάθεια αυτή παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να εμφανίζονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνεπώς, όπως προσθέτει, η συνεχιζόμενη απόκλιση που παρουσιάζει η ελληνική αγορά σε σχέση με τις διεθνείς προβληματίζει, αν και οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους τους εμπλεκομένους. Η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα αστικά κέντρα, η καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα συνεχιζόμενα επιβαρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά κυρίως η ανησυχία για την επερχόμενη τουριστική περίοδο δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία.

Αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, βραχυπρόθεσμα το Χ.Α. εμφανίζει αδυναμία που διακρίνεται «διά γυμνού οφθαλμού» από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Τόσο οι δείκτες όσο και η πλειοψηφία των μετοχών παρουσιάζουν κόπωση, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Ετσι, κατά τον κ. Παπαϊωάννου, οι 790 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες και αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα και την ψυχολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή