Ο Μπάιντεν επανέφερε δασμούς στο αλουμίνιο

Ο Μπάιντεν επανέφερε δασμούς στο αλουμίνιο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εμπορικοί εταίροι της υπερδύναμης, Κίνα και Ε.Ε., προσβλέπουν σε μια αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου και ουσιαστικά μια ανάκληση δασμών και περιορισμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μία, όμως, από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελούσε μεν ακύρωση κίνησης του προκατόχου του αλλά επαναφορά δασμών σε εισαγωγές. Ο Τζο Μπάιντεν επανέφερε τους δασμούς ύψους 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τους οποίους ανακάλεσε ο Τραμπ την τελευταία ημέρα πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. «Θεωρώ την κίνηση αναγκαία και κατάλληλη για τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε σχετικά ο κ. Μπάιντεν δικαιολογώντας την απόφασή του.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η κίνηση προδίδει πως ο νέος πρόεδρος επιδιώκει να δείξει αποφασισμένος σε θέματα εμπορίου και να μην αφήσει τους Ρεπουμπλικανούς να του επιβληθούν και να ακυρώσουν τις πολιτικές του επιλογές στο θέμα. Παράλληλα, όμως, απογοητεύει τόσο τους επιχειρηματικούς κύκλους στις ΗΠΑ όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ευελπιστούσαν πως ο νέος πρόεδρος επρόκειτο να  ανακαλέσει τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η απόφαση που είχε λάβει ο Τραμπ «την τελευταία ώρα υπαγορεύθηκε αποκλειστικώς και μόνον από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την Ουάσιγκτον και είναι εντελώς άσχετα με τα θέματα εμπορίου». Ο ίδιος προσέθεσε πως ο νέος πρόεδρος αξιολογεί «όσες κινήσεις είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών συμφωνιών που συνήψε».

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου επικαλούμενος νομοθεσία που δίνει αυτό το δικαίωμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν πρόκειται να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.

Στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όμως, ανακάλεσε τους δασμούς στο αλουμίνιο των Αραβικών Εμιράτων, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του είδους στον κόσμο. Η άρση των δασμών συνέπεσε με συμφωνία που συνήψε με τα Εμιράτα για την πώληση 50 αμερικανικών αεροσκαφών F-35 και 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πρόκειται επίσης για κίνηση του Τραμπ την οποία προτίθεται να αναθεωρήσει ο Τζο Μπάιντεν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή