Η προσδοκία νέας στήριξης στις ΗΠΑ ενισχύει τις αγορές

Η προσδοκία νέας στήριξης στις ΗΠΑ ενισχύει τις αγορές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό κλίμα επικράτησε στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας για επιπλέον δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, ξεκίνησε την επόμενη ημέρα η αντίστοιχη διαδικασία στη Γερουσία, με σκοπό να ενεργοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση, η λεγόμενη «συμφωνία προϋπολογισμού» (budget reconciliation), που θα ανοίξει τον δρόμο –δεδομένης της αντίδρασης των Ρεπουμπλικανών– για την έγκριση του δημοσιονομικού πακέτου που έχει προταθεί από τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αν και για την έγκριση των περισσότερων νομοσχεδίων από τη Γερουσία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφοι από τις συνολικά 100 έδρες), η εν λόγω διαδικασία επιτρέπει έγκριση με σχετική πλειοψηφία (51 ψήφοι), την οποία οι Δημοκρατικοί (48+2 ανεξάρτητοι που ψηφίζουν παραδοσιακά ακολουθώντας τη γραμμή του Δημοκρατικού Κόμματος) μπορούν να εξασφαλίσουν με τη βοήθεια της καθοριστικής ψήφου της αντιπροέδρου της κυβέρνησης στις περιπτώσεις ισοψηφίας, Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι και η πρόεδρος της Γερουσίας. Αντίθετα, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (222-211) όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία (50%+1), υποδηλώνει ότι το δημοσιονομικό πακέτο μπορεί να εγκριθεί χωρίς δυσκολία.

Θετικά εταιρικά αποτελέσματα, η συμφωνία για αύξηση στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες από την ΑstraZeneca και την Pfizer/BioNTech και η αποδοχή από τον τέως πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα λόγω της αποχώρησης του κόμματος Italia Viva του Ματέο Ρέντζι από την κυβέρνηση συνεργασίας, επηρέασαν επίσης θετικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Στον αντίποδα, οι αγορές κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ στις αγορές συναλλάγματος, παρά το θετικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρέθηκε κάτω από το επίπεδο 1,2000 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταγράφοντας χαμηλό 1,1950 την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης Ιανουαρίου για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενη καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού ευρωπαϊκών χωρών. Σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειες για την ισοτιμία ανήλθαν σε 1,3%. Οι επενδυτές αγνόησαν τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης, που έδειξαν θετικό ρυθμό αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο (+0,9% ετησίως) για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς η αύξηση αυτή οφειλόταν σε προσωρινούς παράγοντες.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή