Στοχευμένα τα επόμενα μέτρα στήριξης

Στοχευμένα τα επόμενα μέτρα στήριξης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε όλο και πιο στοχευμένα μέτρα θα στηρίζει την οικονομία η κυβέρνηση όσο περνάει ο καιρός, τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιγράφοντας το τοπίο των επόμενων μηνών, το οποίο καθορίζεται από την παράταση της πανδημίας και τις αυξημένες ανάγκες της οικονομίας.

Πράγματι, η αυστηρή στόχευση θα χαρακτηρίζει, όπως όλα δείχνουν, το νέο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων, το οποίο θα έχει και σχετικά περιορισμένο προϋπολογισμό – τα αρχικά σχέδια ανέφεραν ένα ποσό της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ. Θα ενισχυθούν επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου και ζημίες, ακόμη κι αν συνυπολογισθούν τα μέτρα στήριξης. 

Θα χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο τα αποτελέσματά τους το 2020, εξ ου και ενδέχεται να καθυστερήσει λίγο η έναρξη του μέτρου, προκειμένου να είναι αυτά διαθέσιμα στο σύνολό τους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης είπε χθες, απαντώντας στην ερώτηση για το πόσο αντέχει ο προϋπολογισμός να στηρίζει την οικονομία, ότι θα το κάνει όσο χρειαστεί με τα όλο και πιο στοχευμένα μέτρα που προαναφέρθηκαν, ώστε να μην περάσει κάποια όρια στα δημόσια οικονομικά και να μπορεί να χρηματοδοτήσει και την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη στη συνέχεια. «Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος φάκελος που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη», τόνισε. «Κάτι που δίνουμε σήμερα δεν θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο».

Ο κ. Σκυλακάκης αναγνώρισε ότι το παρατεταμένο lockdown του Δεκεμβρίου και των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου έχει επιφέρει πλήγμα στον προϋπολογισμό. 

Ο προϋπολογισμός του 2021, εξήγησε, στηρίχθηκε στο άνοιγμα της οικονομίας στα μέσα Δεκεμβρίου του 2020 και όχι στα μέσα Ιανουαρίου και σε κάποιους περιορισμούς τους πρώτους μήνες του 2021, αλλά όχι πλήρες lockdown. 

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εικόνα που ο ίδιος έχει από το λιανεμπόριο είναι ότι συνεχίζει να δουλεύει και έχει προσαρμοστεί στο click away σε σημαντικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Παρά την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, εξάλλου, λόγω των μέτρων στήριξης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν προγραμματίζεται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, σημείωσε, τη στιγμή που εφαρμόζεται κεϊνσιανή πολιτική. Η κυβέρνηση στοχεύει να «εξοφλήσει» το χρέος αυτό με μέρισμα ανάπτυξης, έτσι ώστε να μη γίνει αισθητό στον κόσμο. Και αυτό θα επιτευχθεί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι τα πρώτα έργα επιδιώκεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, με εθνικούς πόρους που θα καλυφθούν εκ των υστέρων από την Ε.Ε., σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίσθηκε προχθές.

Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα επανέλθει στην ατζέντα με την οποία εξελέγη. Εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και ζήτησε «να σφίξουμε τα δόντια γιατί είμαστε στην τελευταία φάση του πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή