Μεγάλα κέρδη για τα funds που επένδυσαν στην BioNTech

Μεγάλα κέρδη για τα funds που επένδυσαν στην BioNTech

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πολλούς χαμένους, ανθρώπινες ζωές, κράτη ολόκληρα και οικονομίες, αλλά και κερδισμένους, όπως είναι τα γερμανικά επενδυτικά επιχειρηματικά κεφάλαια της MIG, η οποία σε πρώιμη φάση είχε τοποθετήσει 13 εκατ. ευρώ στην εταιρεία βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικής BioNTech της Γερμανίας. Σήμερα, η MIG αναμένεται να διαθέσει στους δικούς της μετόχους το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία της, της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, αφού πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της στη γερμανική εταιρεία. Η δε απόδοση που έχει έναντι της αρχικής της επένδυσης είναι της τάξεως των 4.500%, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Σημειώνεται πως η βιοτεχνολογική εταιρεία, η οποία παρασκευάζει σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ιδρύθηκε το 2008 από τους επιστήμονες ερευνητές Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρεσί, μετανάστες τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία. Σε πρώτη φάση η στόχευση της BioNTech ήταν η ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών. Μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, και συγκεκριμένα πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε τις εργασίες για το εμβόλιο, είχε ήδη σωρεύσει από την ίδρυσή της ζημίες 425 εκατ. ευρώ.

Αρδην αλλαγή

Η επιτυχία του εμβολίου άλλαξε άρδην την τύχη της εταιρείας και τις περιουσίες των ιδρυτών της, που έγιναν ζάπλουτοι. Από την εισαγωγή της BioNTech στον δείκτη Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2019, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 650%, φέρνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της να ξεπερνά εκείνην της εδραιωμένης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, μιας από τους στυλοβάτες του χρηματιστηριακού δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη. Η ιστορία έχει ως εξής: τα επενδυτικά κεφάλαια της MIG, η οποία κατείχε σχεδόν το 6% της BioNTech, πούλησαν σχεδόν 11 εκατομμύρια μετοχές τούς μήνες μετά την πανδημία. Οπότε το μερίδιό τους περιορίστηκε στο 1%, ενώ οι ωφελημένοι από τη διαδικασία αυτή είναι χιλιάδες μικροεπενδυτές Γερμανοί και Αυστριακοί. Οι εν λόγω είχαν κατά μέσον όρο τοποθετήσει στα κεφάλαια βιοεπιστημών και τεχνολογίας βάθους της MIG περί τις 20.000 ευρώ. 

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως η γερμανική εταιρεία, όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα Financial Times, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει πόσα έσοδα αναμένει από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά γνωστοποίησε πως αναμένει πωλήσεις αξίας 15 δισ. δολαρίων φέτος, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κέρδη σχεδόν 4 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται πως οι δύο επιχειρήσεις, BioNTech και Pfizer συνήψαν συμφωνία στη βάση του 50/50 τον Μάρτιο του 2020, ενώ ειδικά με την Κίνα η πρώτη έχει ξεχωριστό συμβόλαιο για την προμήθεια του εμβολίου. Από πλευράς της η MIG δήλωσε ότι οι επενδυτές της, που είχαν τοποθετήσει κεφάλαια στην BioNTech, θα λάβουν περίπου 340 εκατ. ευρώ φέτος, πέραν των 260 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις του 2020. Ανάμεσα στους πρώτους που είχαν στοιχηματίσει στις δυνατότητες της γερμανικής βιοτεχνολογικής και φαρμακευτικής εταιρείας, συγκαταλέγονται οι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες με προϊστορία στη φαρμακοβιομηχανία αδελφοί Στρίνγκμαν. Η MIG, τέλος, η οποία ειδικεύεται σε επενδύσεις στις επιστήμες ζωής, είχε στηρίξει οικονομικά και την πρώτη επιχειρηματική απόπειρα του ζεύγους Σαχίν – Τουρεσί, την Ganymed, η οποία πουλήθηκε στην Astellas το 2016 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων. Μέχρι σήμερα, τα εν λόγω κεφάλαια έχουν τοποθετήσει περί τα 580 εκατ. ευρώ σε πάνω από 40 επιχειρήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή