Ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων, φόβοι για επιτάχυνση πληθωρισμού

Ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων, φόβοι για επιτάχυνση πληθωρισμού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν επτά ετών έχουν και πάλι εκτιναχθεί οι τιμές των τροφίμων στη διεθνή αγορά, μετά μια αδιάκοπα ανοδική πορεία οκτώ συναπτών μηνών. Εγκυμονούν, έτσι, τον κίνδυνο μεγάλης επιτάχυνσης του πληθωρισμού, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το φάσμα της πείνας ενδέχεται να απειλήσει πάλι τις φτωχές χώρες που εισάγουν βασικά είδη διατροφής.

Ο δείκτης FAO τιμών των τροφίμων εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2014. Πρόκειται για τον δείκτη που παρακολουθεί τις τιμές ενός καλαθιού τροφίμων σε σύγκριση με τις τιμές τους τη διετία 2014-2016. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι τιμές δεν έχουν αγγίξει τα επίπεδα της διατροφικής κρίσης που σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, αλλά η πορεία τους είναι ανησυχητική. Οπως επισημαίνει ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO, η συνεχής άνοδος των τιμών των τροφίμων μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος που εισάγουν βασικά είδη διατροφής.

Κύριος παράγων που εξώθησε ανοδικά τον δείκτη ήταν το γεγονός ότι η Κίνα αγόρασε καλαμπόκι σε μεγάλες ποσότητες, σε μια περίοδο που η παραγωγή στις ΗΠΑ ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Κίνητρο του Πεκίνου είναι να συγκεντρώσει επάρκεια αποθεμάτων σε σιτηρά αλλά και να κρατήσει υπό έλεγχο τις τιμές στην  κινεζική αγορά. Στο μεταξύ, συγκεντρώνει επίσης  απόθεμα χοιρινού κρέατος που παρουσίασε έλλειψη μετά και τη μαζική σφαγή χοίρων που υπαγορεύθηκε από τον αφρικανικό πυρετό με καταστρεπτικές συνέπειες.

Και το ερώτημα είναι, βέβαια, κατά πόσον θα παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα η ζήτηση από την Κίνα. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο εισάγει παραδοσιακά από 3 έως 5 εκατ. τόνους καλαμπόκι ετησίως. Το 2020, όμως, εισήγαγε 11 εκατ. τόνους κίτρινου καλαμποκιού. Οι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν, έτσι, πως θα συνεχίσει να αγοράζει μεγάλο όγκο τροφίμων. Οπως, πάντως, επισημαίνει ο κ. Αμπασιάν, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το θέμα, καθώς η αγορά προεξοφλεί μεγάλες αγορές από τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα που, όμως, «θα μπορούσε να σταματήσει ξαφνικά, οπότε οι τιμές θα κατακρημνίζονταν».

Η πανδημία, πάντως, υπήρξε γενικότερα καταλυτικός παράγων, εξωθώντας πολλές χώρες στη συσσώρευση αποθεμάτων σιτηρών, σπόρων ηλιέλαιου και σόγιας, καθώς και ζάχαρης. Στο μεταξύ, οι τιμές των τροφίμων επηρεάστηκαν και από τον εξαιρετικά ξηρό καιρό που επικράτησε στις χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι χώρες αυτές προμηθεύουν τις διεθνείς αγορές με καλαμπόκι  και σόγια.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο φόβος για ενδεχόμενη αύξηση των δασμών στις εξαγωγές έχει οδηγήσει χώρες που εξάγουν σιτηρά, όπως η Ρωσία για παράδειγμα, να αυξήσουν τις τιμές. Εξίσου ισχυρός παράγων είναι, άλλωστε, τα προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές, που έχουν οδηγήσει τον ναύλο για τη μεταφορά σιτηρών και σπόρων ηλιέλαιου στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2019, όπως επισημαίνει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών. Το καλαμπόκι έχει, έτσι, εκτιναχθεί κατά 45% σε σύγκριση με την τιμή που είχε την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ η τιμή της σόγιας έχει επίσης σημειώσει άλμα 56% και το ρύζι 27%.

Εξετάζοντας το θέμα από άλλη οπτική γωνία, αναλυτές της Commerzbank αποδίδουν στο γενικότερα ανοδικό κλίμα των αγορών, στα πακέτα στήριξης των οικονομιών και στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου αυτήν την ανοδική πορεία που καταγράφεται στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή