Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαμβάνοντας «σήμα» από τις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε ανοδικά, υπεραποδίδοντας μάλιστα έναντι των περισσότερων βασικών ευρωπαϊκών δεικτών και συνεχίζοντας έτσι τη θετική πορεία που έχει καταγράψει έως τώρα τον Φεβρουάριο. Η ισχυρή στήριξη από τις τραπεζικές μετοχές –η οποία μεταδόθηκε και στα blue chips– οδήγησε τον Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τις 780 μονάδες, με τον τζίρο ωστόσο να μη σημειώνει ιδιαίτερη αλλαγή από την υποτονικότητα που τον χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα, υποδηλώνοντας πως η στάση αναμονής παραμένει η βασική στρατηγική των επενδυτών.

Η επιδημιολογική εικόνα και η εξέλιξη των lockdowns, τα οποία και θα καθορίσουν το «πότε» του ανοίγματος της οικονομίας, παραμένουν στο ραντάρ των επενδυτών πάντως αυτό το διάστημα, κάτι που σημαίνει πως η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι αυξημένη. Αλλωστε, πολλοί διεθνείς οίκοι προχωρούν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης αυτό το έτος, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει λόγω των μεταλλάξεων αλλά και της αργής διάθεσης των εμβολίων. Επομένως, όλα είναι ανοικτά τόσο για το Χ.Α. όσο και για τις διεθνείς αγορές, ειδικά το τρέχον τρίμηνο.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,75% κλείνοντας στις 778,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,79% στις 1.862,07 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 1,79% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.088,55 μονάδες.

Το τραπεζικό ράλι στην Ευρώπη ακολούθησε ο εγχώριος κλαδικός δείκτης, σημειώνοντας άνοδο 3,1% στις 472,69 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 6,61%, την Eurobank να κλείνει στο +1,42%, την Εθνική στο +2,17% και την Πειραιώς στο +2,97%.
Χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός απροόπτου βέβαια, αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις της MSCI σχετικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών της, καθώς, όπως επισημαίνουν αναλυτές στην «Κ», χρειάζεται ακόμη να δούμε υψηλότερα επίπεδα αποδόσεων, και άρα κεφαλαιοποιήσεων, για υπάρξει κάποια αλλαγή στους ελληνικούς δείκτες.

Σε ό,τι αφορά το σκηνικό των τελευταίων ημερών στο Χ.Α., αναλυτές επισημαίνουν πως αν και η μεταβλητότητα είναι αισθητή, η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είχε θετικό πρόσημο, με την τάση συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη να μπορεί να δώσει αγοραστικό σήμα για επιλεγμένους τίτλους.  Οπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μπορεί η εικόνα που είδαμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ήταν νωχελική, παρ’ όλα αυτά το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν ότι η αγορά θα αποκτήσει και πάλι μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η υψηλή ρευστότητα από το εξωτερικό αλλά και η στόχευση της χώρας από ξένους επενδυτές για πραγματικές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως επισημαίνει, η λύση στον τραπεζικό κλάδο θα κάνει τη διαφορά στην εικόνα της αγοράς, και προσθέτει πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε εν αναμονή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς, ενώ τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δούμε και την κρατική απόφαση σε σχέση με το πρόβλημα. Τα δύο τελευταία μπορεί να γίνουν και παράλληλα, τονίζει. Ετσι, σύμφωνα με τα τεχνικά δεδομένα, οι 774 μονάδες αποτελούν την κοντινή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη και οι 794 μονάδες κύριο επίπεδο αντίστασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή