ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διαδικασίες εξπρές η προκαταβολή σύνταξης

Με διαδικασίες εξπρές η προκαταβολή σύνταξης

Αυτόματα, χωρίς χειρόγραφο έλεγχο από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, θα καταβάλλεται στους δικαιούχους η προκαταβολή σύνταξης, που θα κυμαίνεται μεταξύ 345 και 384 ευρώ. 

Παράλληλα, θα καταβάλλονται και τα αναδρομικά ποσά που αφορούν τους μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και μετά. Με στόχο την ανακούφιση χιλιάδων ασφαλισμένων που αναμένουν από τον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πριν από το 2018 την οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να προωθήσει άμεσα στη Βουλή τη σχετική διάταξη νόμου, που θα προβλέπει την προκαταβολή σύνταξης στο ύψος της εθνικής.

Βάσει του σχεδιασμού και εν αναμονή της οριστικής διάταξης, οι πρώτες προκαταβολές συντάξεων θα καταβληθούν εντός του Απριλίου σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη. 

Η νέα αυτή διαδικασία δεν καταργεί την προσωρινή σύνταξη, αλλά προσθέτει ένα ακόμη βήμα στο αρχικό στάδιο, αυτό της άμεσης απονομής ποσού από 345 έως 384 ευρώ και μάλιστα αναδρομικά, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Βέβαια, όταν θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους προκειμένου να τους πιστωθεί το ποσό. Αυτόματα θα ελέγχονται για δύο βασικές προϋποθέσεις: εάν είναι άνω των 62 ετών και εάν έχουν πάνω από 15 ή 20 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση των πάνω από 67, θα καταβάλλεται το ποσό των 384 ευρώ, όπως αντίστοιχα και σε όσους είναι πάνω από 62 κι έχουν 20 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης. Στον αντίποδα, όσοι έχουν 15 έτη ασφάλισης θα λαμβάνουν μικρότερο ποσό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που δεν εισπράττουν προσωρινή θα μπορέσουν να λάβουν εντός δύο μηνών τη νέα προσωρινή σύνταξη. Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά και τις εν αναμονή αναπηρικές συντάξεις, όπως και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Και βέβαια θα αφορά και όλους όσοι από την ψήφιση του σχετικού νόμου και εφεξής υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.   

Οπως, δε, ξεκαθάρισε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, η προσωρινή σύνταξη δεν καταργείται, ενώ επισήμανε ότι «βελτιώσεις και προσθήκες στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν το σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων.

Στόχος παραμένει η ταχύτερη απονομή συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τους ασφαλισμένους που περιμένουν για αρκετό καιρό τη σύνταξή τους», δήλωσε ο υφυπουργός. Και υπογράμμισε ότι η διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή για το ποσό «έναντι» σύνταξης έρχεται να συμπληρώσει την ισχύουσα νομοθεσία και να ενισχύσει εισοδηματικά όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και το αίτημά τους εκκρεμεί και ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν την ήδη θεσμοθετημένη προσωρινή σύνταξη. Μάλιστα ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσον αφορά τις προσωρινές συντάξεις, που αφορούν την αύξηση των ποσοστών της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους μη μισθωτούς, την προσθήκη των συνταξιούχων του ΟΓΑ στους δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης και την προσθήκη στους δικαιούχους όσων εργάζονται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%.