Υπέρ μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης

Υπέρ μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις αβέβαιες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάγκη της συνεχιζόμενης σύμπραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ανέδειξε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ευρώπη «θα χρειαστεί περισσότερη, συντονισμένη δημοσιονομική τόνωση» στους επόμενους μήνες, είπε η κ. Λαγκάρντ, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας θα συνεχίσει να καθηλώνει το ΑΕΠ.

Οι αυξητικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν ήπιες στην Ευρωζώνη, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της μειωμένης ζήτησης, της περιορισμένης τάσης ανόδου των μισθών και της ενίσχυσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. «Είναι ζωτικό να συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική», με τη στήριξη μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, είπε, για την τόνωση της εμπιστοσύνης στην προσέγγιση του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό (χαμηλότερος αλλά κοντά στο 2% σε ετήσια βάση). Οπως υπενθύμισε, το επίπεδο της παραγωγής «παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα» και η αβεβαιότητα είναι «υψηλή».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στη σημασία της υλοποίησης του «πρωτοποριακού» ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο «θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της μεγέθυνσης (του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) ακόμα και φέτος». Υπονόησε μάλιστα ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη μονιμοποίηση του Ταμείου – «του πρώτου κοινού αντικυκλικού εργαλείου» που θεσμοθέτησε η Ε.Ε. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μιλώντας μετά την πρόεδρο της ΕΚΤ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επαναβεβαίωσε ότι η ρήτρα γενικής εξαίρεσης με την οποία αναστέλλονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θα παραμείνει ενεργή και το 2021, ενώ για το 2022 «θα αξιολογήσουμε την κατάσταση την άνοιξη». Ο δημοσιονομικά συντηρητικός κ. Ντομπρόβσκις έδωσε κι αυτός έμφαση στην ανάγκη να αποτραπεί «η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας».

Η αφορμή για την ακρόαση της κ. Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η ετήσια έκθεση του Σώματος για τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2020. 

Η έκθεση χαιρετίζει τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης (PEPP) που υλοποίησε ως αντίδραση στην οικονομική κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό «δεν έχει επιτευχθεί συστηματικά» και πως «απαιτείται περαιτέρω επαγρύπνηση». Αναδεικνύει επίσης ότι «τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί φαινόμενα αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη», που συνιστούν «σημαντικό κίνδυνο» για τις οικονομίες του κοινού νομίσματος και ενδεχομένως να απαιτούν τη «σθεναρή παρέμβαση» της κεντρικής τράπεζας του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή