Μεγαλύτερα κεφάλαια αναζητούν οι startups

Μεγαλύτερα κεφάλαια αναζητούν οι startups

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερα ποσά αναζήτησαν το 2020 υποψήφιες για χρηματοδότηση νεοφυείς εταιρείες, με τον αριθμό όσων ζήτησαν πάνω από 500.000 ευρώ να σημειώνει πέρυσι αύξηση έως 35%. Αντίθετα, πτώση της τάξεως του 20% καταγράφηκε για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ, τάση η οποία μπορεί να συνδεθεί τόσο με τη σταδιακή ωρίμανση ορισμένων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων όσο και με την ανάγκη στήριξής τους λόγω κορωνοϊού. Αλλη μία παράμετρος που δικαιολογεί αυτή την τάση είναι το γεγονός ότι πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις υπερεκτιμούν την αξία του προϊόντος τους, αναζητώντας κεφάλαια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Found.ation, μόλις το 1% των νεοφυών επιχειρήσεων αναζητούσε, ακόμη και στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής τους, ποσά χαμηλότερα των 100.000 ευρώ, ενώ σημαντικά αυξημένος ήταν ο αριθμός όσων στράφηκαν σε ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (+20%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι πλέον πράγματι υπάρχει πληθώρα κεφαλαίων στα οποία στρέφονται αρκετές ποιοτικές ομάδες που αναζητούν υψηλή χρηματοδότηση, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη καταγράψει κάποια έσοδα. «Ο μέσος seed γύρος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί στην Ελλάδα, όπως αυξάνεται παγκοσμίως. Για παράδειγμα, κάποτε, το 2013, 1-1,5 εκατ. ήταν ένας γύρος χρηματοδότησης Series A. Τώρα, 1-1,5 εκατ. είναι ένας γύρος σποράς (seed)», αναφέρει εκπρόσωπος fund στην «Κ». Βέβαια, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις νεοφυών εταιρειών που ενώ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μικρά ποσά χρηματοδότησης (κάτω των 200.000 ευρώ) για να ξεκινήσουν τα projects τους, στρέφονται στα ελληνικά venture capitals ζητώντας ακόμη μεγαλύτερα ποσά. 

Στο μεταξύ, η στροφή πολλών startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (seed, post seed) συνδέεται και με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης αλλά και με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει ο κορωνοϊός στη δραστηριότητά τους. Φοβούμενοι πως η επέλασή του θα ανακόψει την ανάπτυξή τους, αρκετοί ιδρυτές στράφηκαν στα επενδυτικά κεφάλαια για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Μάλιστα οι ιδρυτές προσπαθούσαν να κλείσουν μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης προκειμένου να μην βρεθούν στη δυσχερή θέση να αναζητήσουν εκ νέου κεφάλαια σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Οσον αφορά τους κλάδους που άντλησαν τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Found.ation, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω και της πανδημίας ξεχώρισε με ποσοστό 16,6% επί του συνόλου ο κλάδος των επιστημών υγείας (healthtech) και ευρύτερα ο κλάδος των βιοεπιστημών. Παράλληλα, λόγω και του κλεισίματος των καταστημάτων, υψηλή χρηματοδότηση εξασφάλισαν εταιρείες με κύριο αντικείμενο τις λιανικές πωλήσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο (10,17%), ενώ ακολουθούν, με ποσοστό 9,58%, τομείς που αφορούν την κοινωνική δικτύωση, την ψυχαγωγία και το lifestyle, όπως η μόδα και το gaming.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή