Δραματική πτώση στις γερμανικές εξαγωγές το 2020

Δραματική πτώση στις γερμανικές εξαγωγές το 2020

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραστικότερη μείωσή τους σε διάστημα 11ετίας εμφάνισαν το παρελθόν έτος οι εξαγωγές της Γερμανίας, κάτι το οποίο ως επί το πλείστον οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας. Η κάμψη ήταν της τάξεως του 9,3%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δείκτη από την οικονομική κρίση του 2009. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Παρά ταύτα, είναι ευοίωνες οι προβλέψεις, εφόσον η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας υπολογίζεται πως θα συντελεστεί έως το καλοκαίρι του 2022. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε η Στατιστική Υπηρεσία, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε βαθιές «τρύπες» στο ισοζύγιο των εξαγωγών της Γερμανίας το 2020. 

Αυτές σε σύγκριση με το 2019 μειώθηκαν κατά 9,3%, σε 1,204 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση από το 2009, όταν είχαν συρρικνωθεί κατά 18,4%. Την ίδια ώρα, για το 2020 ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε κατά 7,1% σε 1,025 τρισ. ευρώ.  Το κλείσιμο των συνόρων, η απαγόρευση των μετακινήσεων σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναστάτωση στο διεθνές σύστημα της αλυσίδας εφοδιασμού αποτελούν τις κύριες αιτίες της περιορισμένης εξαγωγικής δραστηριότητας των γερμανικών επιχειρήσεων, η οποία, αν και αυξήθηκε επί οκτώ διαδοχικούς μήνες, δεν ήταν ικανή να καλύψει τις απώλειες. Στη θετική πορεία συνέβαλε, πάντως, η ζωηρή ζήτηση από τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οδηγώντας σε τόνωση κατά 0,1% των εξαγωγών προς τις χώρες αυτές τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ορατή την ανάκαμψη του εξαγωγικού εμπορίου, χάρις στο ότι η Κίνα, η σημαντικότερη εμπορική εταίρος της Γερμανίας, αναμένει ανάπτυξη 8,5% το τρέχον έτος. Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, οι γερμανικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στα  επίπεδα προ πανδημίας το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2022, με την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν και τα διαδικαστικά προβλήματα λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η αισιοδοξία επιβεβαιώνεται και από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το οποίο τον Ιανουάριο  κατέγραψε αύξηση από 1,9 μονάδες σε 6,0 μονάδες στον δείκτη κλίματος μεταξύ των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Η έναρξη των εμβολιασμών και η αυξημένη τηλεργασία οδήγησαν σε «συγκρατημένη αισιοδοξία». Παρά ταύτα, οι Γερμανοί βιομήχανοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή