Στην 30ή θέση η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας

Στην 30ή θέση η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ικανοποιητική επίδοση πετυχαίνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας. Η χώρα καταφέρνει να πλασαριστεί στο μέσον της κατάταξης και συγκεκριμένα στην 30ή θέση της λίστας με τις 60 πιο καινοτόμους οικονομίες του πλανήτη για το 2021.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), τη σχετική αξιολόγηση δημοσίευσε για ένατη συνεχή χρονιά το Bloomberg στο Bloomberg Innovation Index 2020. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 68,47 (στην κλίμακα του 100) με βάση τις επιδόσεις της σε επτά επιμέρους τομείς που μετράει το Bloomberg Innovation Index και σχετίζονται με την καινοτομία. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραμένει για το 2021 ουσιαστικά στάσιμη, αφού την ίδια θέση κατέλαβε και το 2020.

Ο ετήσιος δείκτης καινοτομίας Bloomberg αναλύει δεκάδες κριτήρια χρησιμοποιώντας επτά μετρήσεις, όπως οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (Research and Development – R&D), η συγκέντρωση high-tech δημόσιων επιχειρήσεων, ο αριθμός των ερευνητών, η ικανότητα κατοχύρωσης πατεντών (patent activity), η μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας (manufacturing value-added), η παραγωγικότητα και η απόδοση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα πετυχαίνει για το 2021 την υψηλότερη βαθμολογία (48 μονάδες) σε ό,τι αφορά τον δείκτη Μanufacturing value-added, ενώ έχει καλή βαθμολογία (47 μονάδες) στον δείκτη Ρatent activity. Επιπλέον, η Ελλάδα βαθμολογείται με 43 μονάδες στον δείκτη Παραγωγικότητα της καινοτομίας και συγκεντρώνει 34 μονάδες στο Research & development intensity.

Σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση του Bloomberg Innovation Index, η Ελλάδα παίρνει 29 μονάδες για τη συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και 26 μονάδες για τη συγκέντρωση ερευνητών. Η χαμηλότερη επίδοση της Ελλάδας, 9 μονάδες, είναι στον δείκτη Tertiary efficiency.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή