ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στα χρηματιστήρια, συνεχίζει ανοδικά το Brent

Πτώση στα χρηματιστήρια, συνεχίζει ανοδικά το Brent

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street, όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μείωσαν τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Μέχρι αργά το βράδυ, οι σημαντικότεροι δείκτες της αμερικανικής αγοράς κινούνταν πτωτικά, μολονότι στη διάρκεια της ημέρας ανακοίνωσαν αποτελέσματα ανώτερα των προσδοκιών οι εταιρείες Twitter, Lyft, Cisco Systems, Mattel και Yelp. Εξαίρεση μόνον ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, που σημείωνε άνοδο 0,15% αργά το βράδυ. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το πακέτο Μπάιντεν του 1,9 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Στην Ευρώπη, άλλωστε, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο στα αποτελέσματα των μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι Liquide, Metro, Thyssenkrupp, Siemens Energy, Heineken και Equinor. Παράλληλα, όμως, καλλιέργησε ανησυχία η αναμενόμενη ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και την παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε, έτσι, με υποχώρηση 0,23% ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,17%, όπως και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,56%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση σε αρνητικό πρόσημο και μικρές απώλειες 0,10%. Στους κερδισμένους της ημέρας η γαλλική τράπεζα Societe Generale, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 470 εκατ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα μια άνοδο της μετοχής κατά 2,9%. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη στον κόσμο ναυτιλιακή μεταφοράς φορτίου, Maersk, η οποία ανακοίνωσε μεν κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά σύμφωνα με την JPMorgan ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Η μετοχή της σημείωσε έτσι πτώση 6,8%.

Ανοδικά κινήθηκαν, εξάλλου, για μία ακόμη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 58,67 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 61,44 δολάρια το βαρέλι.