Ανοδος 0,79% του Γενικού Δείκτη παρά τις πιέσεις στις τράπεζες

Ανοδος 0,79% του Γενικού Δείκτη παρά τις πιέσεις στις τράπεζες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη μεταβλητότητα κατεγράφη για μία ακόμη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την… ανεβασμένη διάθεση των αγοραστών στο ξεκίνημα των συναλλαγών (μετά και την ισχυρή διόρθωση της Τρίτης) να ακολουθείται από μια επίθεση πωλητών, η οποία έστειλε το Χ.Α. σε αρνητικό έδαφος. Στη συνέχεια, στα χαμηλά ημέρας και λίγο πριν από τις 13.00, εμφανίστηκαν άμυνες κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας στέλνοντας και πάλι τον Γενικό Δείκτη στα θετικά. Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο συνεχίστηκαν, με τον τζίρο να κινείται σταθεροποιητικά, ωστόσο η ανθεκτικότητα που έδειξαν μετοχές όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,90%), ΔΕΗ (+5,41%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+2,73%), Μυτιληναίος (+2,51%) και ΟΠΑΠ (+2,31%) προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, υπερκαλύπτοντας έτσι τις απώλειες των τραπεζών.

Το γενικό lockdown αποτυπώθηκε στην πορεία της αγοράς κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, όπως επισημαίνει η Beta Securities, η επίδρασή του όμως διαφέρει μεταξύ των εισηγμένων. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για συγκεκριμένους κλάδους όπως οι τράπεζες, τα ακίνητα, το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές, ενώ ο ενεργειακός κλάδος και ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, κάτι που είδαμε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,79% κλείνοντας στις 762,83 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 753,97 μονάδων (-0,38%) και των 766,51 μονάδων (1,27%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,39 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 1.816,93 μονάδες, ενώ άνοδο της τάξης του 1,16% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.083,70 μονάδες.

Στον ρυθμό των πιέσεων συνέχισε να κινείται ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,48%, κλείνοντας στις 441,14 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,99%, την Eurobank στο -1,58%, την Πειραιώς στο -5,85%, ενώ η Εθνική σημείωσε οριακή άνοδο 0,15%.

Η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού στην οικονομία εντείνει την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα και ασκεί πιέσεις στο Χ.Α., όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Κατά την Depolas Investments, μια καθαρή ανοδική κίνηση της αγοράς αναμένεται να καθυστερήσει προς το παρόν, η οποία θα αναζητήσει στηρίγματα στο εξωτερικό για το επόμενο διάστημα. Εκτιμά πως οι ταλαντώσεις πλησίον των τρεχόντων επιπέδων του Γενικού Δείκτη είναι ενδεχομένως το πιθανότερο σενάριο, ενώ το κρίσιμο πτωτικό όριο το τοποθετεί στις 720 μονάδες.

Από την πλευρά της, η «Κύκλος Χρηματιστηριακή» επισημαίνει πως το lockdown που επιβλήθηκε μετέθεσε τις προσδοκίες για επανεκκίνηση της οικονομίας σε αβέβαιο μελλοντικό χρόνο. Ως αποτέλεσμα, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων ελαττώθηκε δραστικά, µε τις 742 μονάδες να είναι το πρώτο όριο στήριξης όπου οι αγοραστές καλούνται να δείξουν τα αντανακλαστικά τους. Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ρηχό και ιδιαίτερα ευάλωτο στις διακυμάνσεις. Συγχρονίζεται εύκολα με τις δυσμενείς εξωγενείς διαταραχές, αλλά όχι πάντα με τις θετικές (ασύμμετρη κίνηση), όπως υπογραμμίζει. Η εξέλιξη της πανδημίας και πιθανά προβλήματα στη διαδικασία εμβολιασμού μπορεί να μην οδηγήσουν σε άρση των περιοριστικών μέτρων στο εγγύς μέλλον και αυτό αναμένεται να επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή